Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Uloga hroma u prevenciji i terapiji dijabetesa

Dijabetes je najčešće endokrinološko oboljenje koje ima karakteristike savremene epidemije. U Republici Srbiji od dijabetesa boluje približno 750,000 osoba ili 13,2% odraslog stanovništva. U populaciji staroj od 40 do 74 godine, 40% ljudi ima predijabetes, odnosno stanje sa visokim rizikom za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. 

Insulinska rezistencija predstavlja „predijabetičko“ stanje koje prethodi nastanku dijabetesa tipa 2 (T2D). U stvari, insulinska rezistencija započinje godinama pre dijagnoze T2D, čak i pre prepoznavanja predijabetesa. Sa stanovišta javnog zdravlja, pacijenti rezistentni na insulin i T2D imaju povećanu sklonost ka višestrukom, udruženom morbiditetu koji uključuje periferne vaskularne bolesti, ishemijsku bolest srca i miokarda kao i makrovaskularne i mikrovaskularne komplikacije.

Mesto hroma u tretmanu dijabetesa definisano je njegovom ulogom u organizmu. Hrom je esencijalni oligoelement, neophodan za normalno funkcionisanje organizma i treba ga unositi hranom. S obzirom na to da je aktivni oblik hroma u organizmu složeni organski kompleks GTF (Glucose Tolerance Factor – faktor tolerancije na glukozu), koji čine hrom, vitamin B3 i glutation, to nedostatak hroma u ishrani može dovesti do poremećaja u regulaciji šećera i insulinske rezistencije, odnosno razvoja dijabetesa. Hrom  poboljšava dejstvo insulina i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi, povećava  nivo HDL (dobrog) holesterola, istovremeno smanjuje nivo ukupnog holesterola i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Kod pacijenata sa dijabetesom, a posebno kod onih koji već imaju kardiovaskularna oboljenja, postoji snižena koncentracija hroma u organizmu, kao i potreba za nadoknadom ovog oligoelementa.  Preporučen dnevni unos hroma iznosi  od 50 do 200 mikrograma

Danas, kada dijabetes i gojaznost poprimaju epidemijske razmere, Galenika ima u asortimanu dodatak ishrani   – Oligogal® Cr, kojim se nadoknađuje nedostatak hroma u organizmu i smanjuje rizik od nastanka  oboljenja.

Hrom je esencijalni mineral, koji spada u mikroelemente jer se u organizmu nalazi u maloj količini i neophodan je za normalno funkcionisanje čovekovog organizma.

Jedna kapsula Oligogal® Cr sadrži 100 mikrograma hroma (III), pakovanje 30 kapsula. 

Oligogal® Cr su preporučuje:

  • dijabetičarima u cilju povećanja efikasnosti insulina i sniženju povišenog nivoa šećera u krvi
  • osobama sa povećanim rizikom za nastanak dijabetesa (smanjena tolerancija na glukozu, gojaznost, visok krvni pritisak, povećan nivo masnoća u krvi).
  • gojaznim osobama u cilju poboljšanja podnošljivosti na glukozu, smanjenja telesne mase i regulisanja nivoa holesterola,
  • sportistima u cilju povećanja mišićne mase i snage, obnavljanja rezervi energije u mišićima i boljeg „sagorevanja” masnih naslaga,
  • srčanim bolesnicima u fazi oporavka posle srčanog infarkta kada se javlja nedostatak hroma,
  • osobama koje se nepravilno hrane u cilju održavanja normalnog sadržaja hroma u organizmu i sprečavanja poremećaja izazvanih njegovim nedostatkom.

Način primene

Dijabetičari i potencijalni dijabetičari: ujutru i uveče, po 1 kapsule, pre jela.

Gojazne osobe, sportisti, srčani bolesnici i osobe sa neodgovarajućom ishranom: po 1 kapsula, pre jelaPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top