Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Bebina soba puna ljubavi

Maštanje, sumiranje ideja i na kraju uređenje bebine sobe su za svaku trudnicu jedan od najkreativnijih zadataka koje mogu da obave, dok čekaju da novi omiljeni član porodice stigne u kuću. Nećemo zapostaviti ni značajnu ulogu tate u svemu tome jer neko mora, zajedno sa budućom mamom, da te kreativne ideje i sprovede u delo, zar ne? Kako god odlučite da opremite bebinu sobu, imajte na umu da je u svemu tome najvažnije da bebina soba bude ispunjena ljubavlju i toplinom, a sve ostalo je samo zadovoljstvo više. 

Sa opremanjem bebine sobe poželjno je krenuti dok se buduća mama ne porodi, kako bi sve bilo spremno pre nego što upadnete u gužvu oko bebe. Zato krenite na vreme da prikupljate ideje i inspiraciju za uređenje sobice. Ono o čemu prvenstveno morate voditi računa jeste da bebina soba bude lepo osvetljena, funkcionalna i da bude osmišljena tako da u potpunosti zadovolji vaše i bebine potrebe. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća biće vam dosta lakše u donošenju odluka jer imate iskustva u tome kako ste funkcionisali sa prethodnom bebom. To ne znači da se trudnica koja će prvi put postati mama neće snaći u odabiru potrebnih stvari, kako bi soba bila u potpunosti funkcionalna i u kojoj će beba uživati, razvijati se i upoznavati svet oko sebe.

Koju boju odabrati za bebinu sobu?

Da krenemo od izbora boje zidova u sobi koje će bebama najviše prijati. Bebin vid se razvija tokom prve godine života. Bebe se rađaju sa formiranim organom vida, ali kroz mesece se vid razvija tako da u prvom mesecu života beba vidi prilično slabo, a boje će biti u stanju da raspoznaju tek nakon nekoliko nedelja života. Iz tog razloga, boja zidova nije u početku toliko važna jer ih beba neće ni uočiti i više će mama i tata uživati u tim lepim tonovima koje su odabrali.  Najčešći izbor za bebinu sobu su nežne pastelne boje. Pastelne boje mogu dominirati prostorom, ali nije loše dodati i neku jarku boju koja će osvežiti prostor. Naravno, izbor boja je toliko individualan i ukoliko boje birate po svom senzibilitetu nećete pogrešiti, ali imajte u vidu da je za rani razvoj mozga bebe veoma korisno u sobu uneti kontrastne boje, detalje jarkih boja, dezen sa likovima, krupnije motive, i sve ono što vam na prvi pogled deluje prilično upadljivo. Tapete na zidu su sjajan izbor (makar na jednom zidu sobe), jer nekako daju bebinoj sobi poseban karakter. Pogotovo ukoliko odaberete neke sa zabavnim detaljima koji podstiču dečju maštu.

Nameštaj za bebe

Kako beba zahteva pažnju sve vreme, važno je da njihova soba bude funcionalna i da sadrži sve neophodne elemente nameštaja. Izbegavajte da u bebinu sobu ubacujete previše stvari, prvenstveno zbog lakšeg održavanja sobe čistom i urednom, a i kako biste imali prostora da se u potpunosti posvetite bebi. Ono što ćete svakako najviše koristiti i što je neophodno su krevetac za bebu, komoda za bebine stvari i mesto za prepovijanje.

Na početku, dok se beba hrani na 3-4 sata i u toku noći mame se često odlučuju da postave krevetac u sobi u kojoj spavaju, jer im je prosto jednostavnije da im beba noću bude bliže. To je stvar izbora i kako je kome lakše, ali ukoliko krevetac postavljate u bebinu sobu trudite se da ne bude na poziciji gde ima direktnog izlaganja suncu, kao i da ne bude previše blizu prozora, kako biste mogli bez brige da provetravate redovno prostoriju.

Komoda za bebinu garderobu može poslužiti i kao mesto za povijanje bebe, samo na vrhu komode postavite mekanu povijalicu. Povijanje na krevetu ili stolu nije toliko bezbedno i praktično, pogotovo ako visina kreveta nije prilagođena vama, pa se usled čestog savijanja nakon nekoliko dana može javiti bol u kičmi. Komodica treba da bude praktična i jednostavna za korišćenje jer će vam u njoj biti sve neophodne stvari za prepovijanje bebe (pelene, kremice, benkice…). Održavajte red u komodi kako biste i u pola noći mogli brzo da se snađete i uzmete šta vam je potrebno za presvlačenje bebe.

Prvih par dana nakon izlaska iz porodilišta održavajte optimalnu temperaturu bebine sobe na 24°C, a kasnije oko 22°C. Ukoliko je aktuelan zimski period ne zaboravite da je vazduh u sobi prilično suv zbog grejanja, pa bi bilo dobro da na grejno telo stavite posudu sa vodom.

Nijedna dečja soba nije u potpunosti opremljena, ako u njoj nema igačaka. S obzirom na to da bebina čula u prvim danima života nisu u potpunosti razvijena, cij igračaka je da podstaknu bebu na pokret i razvoj njihovih čula. Zato su viseće igračke sjajan izbor na početku, pogotovo ukoliko su jarkih boja, koje će beba nakon nekoliko nedelja moći i da raspozna, a u međuvremenu da ih dodiruje prstićima i da se igra sa njima.

Za potpuno uživanje omogućite da se u bebinoj sobi čuje lagana tiha muzika koja će prijati i bebi i vama, uz prigušeno svetlo, da lakše utone u bezbrižan san.

 

Bojana Gligorić

Apoteka PlusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top