Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Da li grčevi kod beba moraju biti 100 dana plača?

Kada bi se analizirali razlozi dolaska beba kod pedijatra u prvih 3-4 meseca života – grčevi bi bili na samom vrhu! Obično se javljaju već u prve dve-tri nedelje i prestaju do kraja četvrtog meseca. Upravo zbog toga se u Kini infantilne kolike nazivaju još i 100 dana plača. Sve bebe plaču, ali infantilne kolike su definisane pravilom trojke: bebe plaču duže od tri sata, više od tri dana nedeljno u periodu od najmanje 3 nedelje.

Grčevi, ili kako se stručno nazivaju infantilne kolike, vrlo su česta tegoba od koje pati 10-30% beba u prvim mesecima života. Stomačni grčevi se ispoljavaju nekontrolisanim, zacenjujućim produženim plačom kod bebe koja je inače zdrava, dobro uhranjena i normalno napreduje. Grčevi se podjednako javljaju kod dečaka i kod devojčica, kod beba koje se doje i koje se hrane formulama. Nešto su češći kod prvorođene i prevremeno rođene dece.Grčevi (kolike) kod beba

Pravi uzrok kolika nije do sada razjašnjen. Sigurno je da je glavni uzrok u nezrelosti digestivnog trakta, pa nakupljeni gasovi izazivaju bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva i kolike prestaju. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema, pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana bebe su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača koji se mogu produžiti na celu noć.

Zabrinutost roditelja može dodatno pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava novim napadima plača, a ako sve dugo traje, uznemirena je cela porodica.

Grčevi kod beba uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja, pa uz bebu ne spavaju ni roditelji. Iako su prolazno stanje, postoje načini da se grčevi spreče ili smanje, što poboljšava kvalitet života ne samo bebe već i roditelja i cele porodice. Pre nego što se bilo šta preduzme, treba se uveriti da nema  drugih razloga za plač bebe. To uključuje glad, umor, nedostatak kontakta sa majkom, povišenu temperaturu, bol ili neku drugu neprijatnost.

Prevencija i smirivanje grčeva kod beba

Majke koje doje treba da izbegavaju hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je pre svega hrana koja nadima, kao što su : kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol. Decu treba dojiti što duže, jer prevremeni prestanak dojenja može pogoršati grčeve.

Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima – beba se drži uspravno ili na trbuhu, može da se nosi u kengur nosiljci. Duže kupanje omogućava da topla voda opusti stomačne mišiće, a svakako prija i lagana masaža stomačića. Najbolje je uvek bebu uzeti u naručje i utešiti je, čime se postižu veoma važni efekti, jer na ovaj način roditelji pokazuju bebi da je vole i da su tu zbog nje.

Srećom po nas i naše bebe, danas postoje preparati koji umnogome mogu pomoći kod pomenutih stanja.

Brojne studije su pokazale da određeni sojevi dobrih, probiotskih bakterija uzetih u dovoljnoj dozi, mogu da smanje tegobe koje prate infantilne kolike kod novorođenčeta, tako što smanjuju količinu stvorenih gasova.

Za primenu probiotskih preparata kod grčeva postoje bar dva dobra razloga

Prvi  razlog leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i starije dece.

Naime, još 2007. je objavljeno istraživanje gde se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva, a ista grupa italijanskih autora je ovo potrvrdila i 3 godine kasnije na velikoj studiji gde su bebe podeljene u dve grupe: prva je dobijala probiotik, a druga placebo (vodicu bez leka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja inteziteta i učestalosti plača kod beba u grupi na probiotskom preparatu! Kod beba koje su dobijale placebo učestalost plača nije bila smanjena. Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika  u ublažavanju kolika kod beba.

Drugi razlog za primenu dobrih bakterija je jednostavan. Probiotik praktično nema neželjenih dejstava, ne šteti bebi, a može da pomogne.

Koji probiotski preparat može biti dobar izbor u borbi sa grčevima?

Da bi probiotski preparat ispoljio svoju efikasnost mora da se vodi računa koji konkretni sojevi se nalaze u preparatu koji dajemo bebi, u kojoj količini, i treba da se odredi prava doza.

Kod preporuke konkretnog probiotskog preparata uvek se treba pridržavati preporuka i smernica svetskih strukovnih udruženja pedijatara kao što su WGO i ESPGHAN. U tim preporukama navedeni su sojevi koji su prošli dugogodišnja ozbiljna klinička istraživanja, a čije su efikasnost i bezbednost dokazani i u praksi. Soj koji se nalazi u svim preporukama za prevenciju kolika je mlečnokiselinska probiotska bakterija Lactobacillus rhamnosus GG.

Probiotske kapi BebiCol® FORTE u svom sastavu sadrže upravo taj probiotski soj, koji je od otkrića 1983. godine do danas postao najispitivaniji probiotski soj na svetu.

BebiCol® FORTE sadrži optimalnu dozu od 10 milijardi dobrih bakterija i namenjen je za odojčad već od prvog dana rođenja. Ovaj probioBebicol protiv grčeva kod bebatski preparat za infantilne kolike pravljen je u praktičnom obliku kapi i zato se lako može dodati u mleko ili vodu ili sipati direktno na kašiku, i to u dozi 7-14 kapi jednom dnevno.

Redovna primena ovog preparata tokom prva tri meseca od rođenja doprineće očuvanju ravnoteže crevne flore i značajnom smanjenju verovatnoće za nastanak infantilnih kolika.

Posebno se preporučuje deci rođenoj carskim rezom, jer ta deca, zbog neprolaska kroz prirodni porođajni kanal majke, nasleđuju neadekvatnu crevnu floru koja kasnije tokom života povećava sklonost ka atopijskoj konstituciji, alergijama i ekcemima. Suplementacija preparatima Lactobacillus rhamnosusa smanjuje rizik od nastanka atopije. Suplementacija se savetuje i kod dece na veštačkoj ishrani, zbog neadekvatne količine dobrih bakterija u mlečnim formulama.

Što se tiče dužine primene, nema vremenskog ograničenja, a važno je da se ne prekoračuje preporučena dnevna doza.

Osim u slučajevima infantilnih kolika probiotske kapi BebiCol® sa cinkom (sa dodatkom cinka i vitamina D3), uz konsultaciju sa pedijatrom, mogu se koristiti i u slučaju akutne infektivne dijareje, proliva koji su izazvani antibioticima, atopijskog dermatitisa i kao prevencija sezonskih respiratornih infekcija, pre svega kod ponavljanih infekcija dece u kolektivima.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top