Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Korisni saveti za kupanje bebe

Kupanje bebe je lep događaj u kome može i treba da učestvuje cela porodica. Međutim, ovo može biti vrlo stresno, naročito za novopečene roditelje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uživate u kupanju i vi i vaša beba.

Koža bebe

Koža novorođene bebe je tanka, meka i ružičasta. U zavisnosti od toga da li je beba rođena u terminu ili nešto ranije, koža može da bude prekrivena belim, sirastim mazom, koji se naziva verniks i koji pomaže koži da zadrži svoju prirodnu vlažnost. On povećava otpornost kože na hemijske supstance i mikroorganizme. Prema najnovijim preporukama ovaj sloj ne treba skidati odmah po rođenju već tokom kupanja za nekoliko dana. Iako izgleda da odrasli i deca imaju istu kožu ona se značajno razlikuje u sastavu. Spoj između površinskog sloja kože (epiderma) i dubokog sloja kože (derma) je neuporedivo slabiji kod beba nego kod odraslih, a celokupna koža je značajno tanja (za 40%). Odnos površine kože novorođene bebe i težine je veći pet puta na rođenju u odnosu na odrasle. Zbog ovog odnosa je veća resorpcija materija kroz kožu u organizam.

Beba na rođenju ima neutralnu pH vrednost kože (ni kiselu ni baznu). Tokom prve godine života ona počinje da liči na kožu odraslih i postaje blago kisela. Idealan pH kože kod dece i kod odraslih je onaj pri kome koža zadržava svoju vlažnost i ne suši se. Da bi se sve ovo ostvarilo potrebno je da pH kože ima vrednost izmedju 5 i 6. Neophodno je da se prirodan proces u sazrevanju kože novorođenčeta ne remeti agresivnim sredstvima za negu dečije kože. Sredstva koja se koriste za negu kože bi trebalo da pomognu prirodan razvoj kože. Odabir sredstava za negu kože, u prvim mesecima od rođenja je od presudnog značaja za kvalitet kože tokom čitavog života.

Kupanje bebe

Kupanje bebe je lep događaj u kome može i treba da učestvuje cela porodica. Ukoliko bebi kupanje prija, bebu možete kupati svakodnevno. Bebu ne treba kupati češće od  jednom dnevno, a nekad kupanje može i da se preskoči. Kupanje treba da bude svakog dana u otprilike isto doba pred večernji podoj i spavanje. Kupanje umiruje bebu, pravi joj ritual – beba vremenom nauči da posle kupanja treba duže da spava. Mnoga deca uživaju u svakodnevnom kupanju i brčkanju još od najmlađeg perioda.

ApotekaPLUS-kupanje bebe

Toplomerom se proverava tačna temperatura vode. Svako treba da pronađe svoj način za pravljenje idealne temperature vode za kupanje bebe. Na primer: doneti u kadicu tri bokala mlake vode i jedan toplije. Voda za kupanje ne sme da bude mnogo vruća ili hladna, treba da je bebi prijatna. Najbolja temperatura vode za kupanje bebe je oko 37°C, približna temperaturi kože. Dubina vode u kadici treba da bude oko 5cm. Temperatura prostorije u kojoj se beba kupa treba da bude za 2-3 stepena toplija nego uobičajeno. Najbolje je da se za početak kadica postavi u sobu u kojoj beba inače spava, na mamin i tatin krevet, na stalak ili komodu za kadicu.

Način na koji se beba drži preko ruke kada se kupa pokazuje patronažna sestra po dolasku iz porodilišta. Beba se tokom prvog meseca kupa preko ruke bez obzira na stanje pupčanog patrljka i onda kada pupak otpadne. Potom se može spuštati da leži u kadici. Važno je da se bebina glava nikada ne stavlja u vodu, već da je izdignuta. Kada kupate bebu treba da se smešite, da je gledate i pričate bebi dok je kupate, kako bi uživala u kupanju od prvog dana.

Proizvodi za kupanje bebe

Kupku ili šampon treba pomešati sa vodom i lagano okupati bebu. Veoma je važno da kupka koja se koristi bude kvalitetna. Preporuka je da se koriste nežni preparati, koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože. Jedan od kvalitetnijih proizvoda za kupanje bebe bez suza je SEBAMED DEČIJA PENA ZA KUPANJE ZA LICE I TELO ( Face & Body Wash foam). Ova pena je izuzetno blaga i namenjena je nežnoj dečijoj koži. Može se koristiti za pranje svih delova tela od glave do pete. Specijalna formulacija omugućava zaštitu i negu i najosetljivije kože, sprečava isušivanje i štiti od iritacije i upala. Ova pena ne oštećuje površinski sloj kože i lako se rastvara u vodi. Omogućava čišćenje nežne kože beba i dece. Ne isušuje kožu, štiti od alergena i štetnih materija. Pogodna je za korišćenje kod veoma suve kože, kod atopijskog dermatitisa (ekcema) i psorijaze.

ApotekaPLUS-Sebamed face and body wash foam

Bebi možete oprati kosicu, lice, vrat, pazeći da voda i sapunica ne udju u oči i uši. Potom treba oprati telo, ruke, stopala, genitalije i guzu. Bokalom treba sprati sapunicu posle kupanja.

Posle kupanja, bebu treba zamotati u pelenu i pelenom nežno istapkati kožu i lepo osušiti. Ne treba je trljati niti brisati peškirom. Važno je da se koža dobro osuši posebno u predelu oko prevoja, pod pazuhom i ispod vrata, na preponama. Kosicu posle kupanja iščešljajte mekanom četkom.  Pelensku regiju treba dobro osušiti i pri svakoj promeni pelena potrebno je namazati kvalitetnom kremom. Ona svojim sastavom sprečava nastanak ojeda i osipa i pruža kozi neophodnu zaštitu i negu.

Nega bebine kože

Ukoliko se roditelji odluče da bebu peru pri svakom menjanju pelena, važno je da koriste preparate koji neguju bebinu kožu. Treba dobro osušiti pelensku regiju posle upotrebe vode. Ukoliko se odluče, mogu da koriste i SEBAMED ULJANE MARAMICE, koje sadrže ulja raznih biljaka. One čuvaju vlažnost pelenske regije i ne isušuju predeo oko genitalija. Ove maramice ne sadrže vodu i alkohol i pogodne su za korišćenje i kod najosetljivije dece, koja imaju suvu kožu ili atopijski dermatitis. Deluju protiv isušivanja i iritacije kože.

ApotekaPLUS-Sebamed uljane maramice

Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa, zdrava i da se smanji mogućnost nastanka iritacije kože. To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečijoj koži. Zbog osetljivosti bebine kože veoma je bitan odabir pravilnih preparata za kupanje bebe u prvoj godini a i kasnije, kako bi se održao zaštitni površinski sloj kože. Ukoliko se za kupanje koriste sredstva koja nisu agresivna i prijaju bebinoj koži, koža će biti mekana i bez dodatnog mazanja kremama ili losionima.

Kvalitetna i negovana koža je važan zadatak svakog roditelja. Korišćenjem preparata koji čuvaju pH vrednost kože pomažete da koža vašeg deteta ostane dugo zdrava, meka i nežna.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top