Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Nicanje prvih zubića

U narodu postoje razna sujeverja vezana za nicanje prvog zuba, a jedino u šta zaista treba da verujete je da je to velika neprijatnost za bebu i da treba imati razumevanja za njenu nervozu i povećanu želju za pažnjom i nosanjem.

Prvi mlečni zubi najčešće počinju da niču oko šestog meseca, što se poklapa sa uvođenjem nemlečne olakšavanje nicanja mlečnih zuba-ApotekaPLUSishrane. Zapravo, tada se pojavljuje prvi zubić, a bebine muke tim povodom kreću značajno ranije. Prvo niče donji, centralni zubić, za njim stiže i drugi donji sekutić (nekad istovremeno). Kada počnu da rastu, novi se pojavljuju na svakih mesec dana, tako da će do prvog rođendana Vaša beba imati oko 6 zubića.

Ovaj redosled i vreme pojavljivanja zuba je najčešći. Neke bebe još uvek nemaju zubiće i do godinu dana starosti, dok se druge rode sa jednim ili dva u vilici. Ako je tada zub klimav, mora se izvaditi da ga beba ne bi progutala, a ako je čvrst – ne dira se.

Izbijanje prvih zubića bolelo bi i odrasle, te ne čudi da i kod beba postoje burni periodi koji prethode izbijanju zuba. Oni su uglavnom vezani za nervozu, iznenadno noćno buđenje uz jauk, ali se može javiti i porast telesne temperature, pa čak i česte i vodenaste stolice, zbog pojačanog stvaranja pljuvačke. Ako nisu smrdljive i sluzave, ne zahtevaju poseban tretman, već samo treba nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Bebi možete ublažiti tegobe i olakšati izbijanje prvih zubića. Posavetujte se sa farmaceutom o kapima i gelovima koji naneti na bebine desni mogu privremeno da ublaže bol.

Vodite računa o higijeni svojih ruku  i pre primene bilo kog sredstva obavezno ih operite. Pošto bebica stalno gura ručice u usta, a u periodu izbijanja zuba još više nego inače, i njih treba češće prati.

Bebama prija masaža desni, i u apotekama, za tu namenu, možete naći silikonsku navlaku za prst sa blagim izbočinama kao i veliki izbor specijalnih glodalica bezbednih za zdravlje beba. Može da pomogne i žvakanje glodalice koja je prethodno ohlađena u frižideru, pa čak i ohlađena kašika.

Prva poseta stomatologu se savetuje sa 9 meseci starosti.

Izbegavajte da dajete bebi slatke napitke i ograničite držanje flašice u ustima, jer mogu izazvati karijes.

Higijena usta počinje još pre pojave prvih zubića. Najlakše je svakodnevno, pre dužih perioda spavanja, prebrisati bebi desni i jezik čistom gazom nakvašenom mlakom vodom. Tek kasnije, kada se zabele prvi zubići, počinje da se koristi mala mekana dečija četkica. Dečiju pastu za zube uvedite tek kada dete nauči da ispljune tečnost iz usta.

Poznato je da deca u najranijem uzrastu uče imitiranjem. Neka Vas dete posmatra dok perete zube, tako će najlakše savladati proces i usvojiti ovu naviku. Budite strpljivi, dozvolite detetu da Vašom četkicom četka Vaše zube, kako bi lakše dozvolilo da priđete njegovim zubićima. Kada dete malo poraste poželeće samo da drži četkicu, dozvolite, i pokažite kako se to pravilno radi.

 

 

Dr Magdalena Tonković Erdeg

spec. opšte medicine

Apoteka PLUS PharmavitPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top