Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Pravilna rehidracija za zdrav stomak i jak imunitet

Regulacija odnosa unosa i eliminacije vode je jedan od najvažnijih procesa koji se odvijaju u organizmu i neophodna je za pravilan rast i razvoj. U prvim mesecima života, voda je raspoređena u organizmu drugačije nego što je to slučaj kod starijih osoba. Iz tog razloga, kao i zbog još nedovoljno razvijenih kontrolnih mehanizama termoregulacije, bebe i deca su u ovom periodu sklona dehidraciji.

Do dehidracije deteta najčešće dolazi usled povišene telesne temperature, povraćanja i/ili dijareje koja se javlja kao posledice gastrointestinalnih (crevnih) infekcija, virusnih ili bakterijskih. U stanje dehidracije dete može biti dovedeno i usled trovanja, opekotina, preteranog izlaganja i boravka na suncu i visokoj temperaturi, tokom antibiotske terapije, usled pojačanog znojenja ili mokrenja, kao i zbog cistične fibroze. Od svih navedenih, prvi i osnovni uzrok dehidracije su crevne infekcije uzrokovane virusom ili bakterijama. Posle respiratornih infekcija, crevne infekcije su najučestalija infektivna oboljenja u dečijem uzrastu i najčešće se javljaju tokom letnjih meseci.

Mlad i nedovoljno zreo digestivni sistem deteta je posebno osetljiv na crevne infekcije, a to zajedno sa velikom sklonošću ka dehidraciji kod male dece može dovesti do ozbiljnih stanja i komplikacija. Zato je kod njih najvažnija pravovremena i pravilna rehidracija.

Virusi i bakterije kao uzročnici crevnih infekcija narušavaju balans u crevnoj mikroflori i imunitet, te je preporuka da se paralelno sa glukozno-elektrolitnim rastvorom, kako deci tako i odraslim osobama, uvede adekvatan probiotik koji će uticati na uspostavljanje balansa u crevnoj mikroflori i jačanje imuniteta na nivou creva.

Rehidratacija i imunitet

Rehidro Max je glukozno-elektrolitni prašak sa dodatkom Saccharomyces boulardii. Namenjen je pripremu rastvora za rehidraciju kod stanja dehidracije, praćenih prolivom i/ili povraćanjem. Saccharomyces boulardii kao veliki molekul ima sposobnost da za sebe veže značajan broj patogenih bakterija i njihovih toksina, da pospeši njihovu eliminaciju iz organizma i tako im spreči zadržavanje u crevima i vezivanje za epitel creva (koje dalje prate simptomi kao što su nelagodnost i bol u stomaku, mučnica, dijareja). Na taj način ponovo se uspostavlja ravnoteža u crevnoj mikroflori, u kojoj preovlađuju dobre bakterije važne za očuvanje imuniteta.

Rehidro Max sadrži preporučenu dozu glukoze i elektrolita za decu, u skladu sa preporukama Evropskog udruženja gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPGHAN).

Ako se sa rehidracijom počne na vreme i sa adekvatnim proizvodom, simptomi dehidracije će biti blaži, sprečiće se osećaj isrpljenosti i malaksalosti, a energija će se brže vratiti.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top