Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Uloga roditelja u razvijanju samostalnosti bebe

Vaša beba brzo napreduje, sve više je zainteresovana za spoljni svet. U modernom domu, spoljašnji stimulansi su konstantno i svuda oko nje: nova lica, pokreti, glasovi, novi mirisi i ukusi… U čovekovoj prirodi je da bude radoznao i da istražuje. Upoznavanje sa svetom nije samo put u prijatnu zemlju čuda, nego i suočavanje sa raznim nelagodnostima i opasnostima. Na tom putu beba ne treba da bude sama, već da ima Vas kao saputnika. Roditelj je taj „beli zec“, koga ona prati i s kojim se upoznaje sa hiljadu čudesa. Na tom putu treba savladati hiljade prepreka, što neminovno podrazumeva puno nereda u domu. Dok neke stvari ne možete preduprediti, nekim stvarima se možete pozabaviti i tako zaštititi Vašu bebu, naročito ako obratite pažnju na Farlin preporuke.

Već sa navršenih četiri meseca, beba će početi da Vam pokazuje znake radoznalosti i zainteresovanosti za raznovrsniju ishranu. U ovoj fazi, razvoj digestivnog sistema i motorika dostižu takav nivo da odojče može da prihvati, žvaće i guta čvrstu hranu. Ono ima kontrolu glave i vrata, i sedi uz pridržavanje. Beba oponaša druge dok jedu, ona žvaće i guta, a gornje delove tela pomera napred, kad je gladna i zabacuje nazad kad je sita.

Uloga roditelja u prihvatanju novih mirisa i ukusa

Sigurno ste mnogo puta čuli da dete radi ono što vidi, a ne ono što joj kažete. Ovo se odnosi i na bebe. Za stolom i sa hranom se ponašajte onako kako želite da se ponaša i dete i budite strpljivi. Za obroke izdvojte dovoljno vremena, kako ne biste poklekli pred iskušenjima kao što su zanimanje deteta mobilnim telefonom i TV-om, dok mu na brzinu stavljate hranu u usta, ne biste li stigli na vreme gde ste naumili.

Prihvatite da je vreme koje uložite sad mnogo kraće od vremena koje ćete kasnije trošiti na obroke, ukoliko poštujete osnovna pravila ponašanja za stolom sa detetom:Farlin

 • Dozvolite bebi da pipne hranu prstima
 • Dajte bebi da drži kašičicu i pre nego što počne da je koristi
 • Ohrabrite bebu na korišćenje kašičice tako što ćete joj pridržati ruku u kojoj je drži, dok je prinosi ustima
 • Jedite zajedno sa detetom
 • Iako je beba u svojoj stolici za hranjenje, ona treba da bude okrenuta ka stolu, kako bi imala osećaj da jede zajedno sa ostalima
 • Oduševite se svakom jelu
 • Probajte ispred bebe isto što dajete i njoj i vidno uživajte u iskustvu, pa će i ona posegnuti za kašikom
 • Izbegnite negativno komentarisanje namirnica i „ja to ne volim“
 • Ne sažaljevajte bebu što jede „bezukusno“ – ona tek uči o ukusima i namrgođeni izrazi lica bebe su više vezani za teksturu nego za sam ukus
 • Ne ljutite se na dete kada baci pribor na pod, jer je to normalan proces upoznavanja sa svetom, ali joj jednostavnim rečima pojasnite da je mesto činiji na stolu
 • Izbegnite kuđenje bebe, čak i ako je upakovano u osmeh (nevaljalice, brljo, musavko, smotano moje zlato …)
 • Pohvalite bebu za svaki uspeh
 • Uklonite iz okruženja sve što bebi može ometati pažnju (TV i mobilni naročito)
 • Videćete, kad dete poraste, zajedničko obedovanje bez prisustva mobilnih telefona i televizora će Vas uvesti u mnoge razgovore sa decom, koji bi inače promakli

Za ponašanje za stolom, važno je šta radite van trpezarije

Kako bi beba lakše savladavala ponašanje za stolom, važno je ono što radite van stola. Razvijanje sitne motorike je važna veština – prvo zbog hranjenja, kasnije zbog pisanja, pertlanja, zakopčavanja dugmića. Zato imajte strpljenja i kad je razvijanje ovih veština u pitanju.

Beba će u početku zbog igre ili frustracije često bacati stvari oko sebe. Isto će se desiti i sa priborom za jelo, jer ona ne uviđa razliku između toga šta se radi sa kockom, a šta sa činijom. Zbog toga je korisno da pribor za jelo bude izrađen od izdržljivih materijala.

Upamtite, ovakvo ponašanje bebe je njen način da upozna svet i, ako je zbog toga budete grdili i kažnjavali, možete je uplašiti i usporiti njen razvoj, koji je najintenzivniji upravo u prvim godinama života.

Pribor za jelo s kojim se ponašanje za stolom lakše savlada

Na osnovu višedecenijskog iskustva stručnjaci Farlin klinike razvili su proizvode koji najbolje odgovaraju ovom opisu.

Najkompletniji set za ishranu koji Farlin nudi ima oznaku PER-246.

Farlin set za hranjenje bebe

U setu se nalaze sve što je bebi potrebno za prelazak na čvrstu i kašastu hranu. Set sadrži mini tanjir sa čašom, činijom za ishranu i mini escajg. Komplet je napravljen od najkvalitetnije, netoksične (BPA-free) plastike, otporne na udarce i padove. Posude su zaobljenih ivica sa simpatičnim ilustracijama, tako da će ga beba nakon kraće upotrebe vrlo lako prepoznati kao sopstveni.

Kao alternativu klasičnom setu Farlin je razvio inovativnu činiju (TOP-242) koju je moguće podesiti da stoji pod bilo kojim uglom (360°).Farlin činija 360

Time je zahvatanje hrane maksimalno olakšano. Oblik hemisfere zadržava hranu na dnu, bez obzira na položaj činije, a široka baza onemogućava prevrtanje. Gumirane ivice olakšavaju hvatanje, a uglačana unutrašnjost čini pranje vrlo jednostavnim.  Činiju je idelno kombinovati sa silikonskim ili plastičnim kašičicama. Silikonska kašicica (BF-239) izrađena je od najkvalitetnijeg silikona, nežna je i čuva desni i mlečne zube od povreda. Farlin nudi i klasične kašičice u pakovanju od 7 komada (BF-237A) izlivenih od najkvalitetnije netoskične plastike duginih boja.

Kada ste Vašu bebu “naoružali” svim neophodnim rekvizitima, a sebe neograničenim strpljenjem, ostaje Vam da zajedno uronite u novi svet boja, mirisa i ukusa.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top