Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Šta su to infantilne kolike?

Infacol, svetski poznate kapi protiv grčeva kod beba, konačno je dostupan i u apotekama u Srbiji.

Specijalno je formulisan da olakša oslobađanje gasova, otklanja infantilne kolike i tišteći bol. Bezbedan je za primenu od prvog dana bebinog života. Jednostavan je za korišćenje. Ne sadrži šećer, alkohol i boje. infantilne kolike

Šta su to infantilne kolike?

Infantilne kolike ili grčevi kod beba su prolazan funkcionalni poremećaj digestivnog trakta koje se javljaju u prvim mesecima života, a najčešće u prvih šest nedelja. Učestalost se kreće od 5 do 28%, a prema nekim podacima i do 40%. Javljaju se i kod dojenih beba i kod beba koje se hrane mlečnim formulama.

 

Definicija infantilnih kolika prema Rimskim kriterijumima (The New Rome IV Criteria for Functional Gastrointestinal Disorders 2016) podrazumeva:

–              Epizode plakanja, stenjanja i uznemirenosti koje počinju i prestaju bez vidiljivog razloga

–              Epizode traju tri ili više sati dnevno, tri ili više dana nedeljno, jednu ili više nedelja

–              Javljaju se u prvih pet mesci života

–              Javljaju se kod beba koje normalno napreduju

Uzrok nastanka infantilnih kolika nije sa sigurnošću utvrđen. Bol i nelagoda koji se dovode u vezu sa kolikama mogu biti izazvani nagomilavanjem malih mehurića gasa u bebinom stomaku.

Kako izgledaju simptomi infantilnih kolika?

Beba iznenada počinje da plače, zacrveni se u licu, šake steže u pesnice, noge savija ka sebi, stomak je napet. Plač počinje iznenada, kontinuirano se ponavlja, najčešće popodne ili uveče i traje nekoliko minuta ili sati. Infantilne kolike mogu biti frustrirajući problem za roditelje i čest su razlog konsultovanja zdravstvenih radnika. Bebe koje imaju grčeve nisu bolesne. Ovaj funkcionalni poremećaj bi trebalo da prestane kada beba navrši četiri ili pet meseci. Sve dok Vaša beba dobro jede i dobija na težini, nemojte da brinete.

Kako deluje Infacol?

Simetikon, aktivni sastojak Infacola, olakšava ispuštanje gasova nagomilanih u bebinom stomaku, tako što pomaže da se mali mehurići gasa spoje u veće koje beba može lakše da izbaci. Infacol ima isključivo fizičko delovanje, nije uključen u hemijske reakcije i izlučuje se nepromenjen iz organizma.         infantilne kolike apoteka laurus

Prema podacima ICORE – Real world evaluation of a treatment for infant colic, British Journal of Nursing 2017, Infacol je kod 9 od 10 beba doveo do smanjenja bola i drugih simptoma infantilnih kolika, 8 od 10 beba je bolje spavalo i više ispuštalo gasove, kod 7 od 10 beba rezultati su se pokazali već prvog dana primene, a 97% beba je manje plakalo.

Kako se Infacol koristi?

Infacol je jednostavan za korišćenje, čak i kada beba plače, jer ima bočicu sa integrisanom kapaljkom: Jednu punu kapaljku (0,5ml) nakapajte na bebin jezik pre svakog hranjenja. Doza se privremeno može povećati na 2 pune kapaljke (1ml). Da bi se postigli najbolji rezultati potrebno je da se primenjuje nekoliko dana pri čemu kontinuirana upotreba može da spreči dalje nagomilavanje gasova.

Šta još može da pomogne kada beba plače zbog grčeva?

Kako biste umirili bebu koja jako plače uzmite je u naručje, mazite je i nežno ljuljuškajte. Prethodno zagrejanu pelenu ili termofor stavite na bebin stomačić i nežno ga masirajte. Ukoliko dojite bebu iz svoje ishrane izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus) smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade i jakih začina.

Ukoliko vaša beba duže vreme plače, potrebno je utvrditi da li za to postoje neki medicinski razlozi i ukoliko sumnjate u to da nisu u pitanju samo grčevi, odvedite bebu kod pedijatra.

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na

medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top