Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Kako utvrditi da li dete ima upalu uha?

Pored prehlade, upala uha je najčešća bolest kod dece. Činjenica je da se kod 80% dece do treće godine, dijagnostikuje upala uha tri ili više puta, kaže dr Aleksandra Bajec Opančina.

Nedavno sam primetila da moj dvadesetdvomesečni sin, vuče desno uvo. Osim dodirivanja uva i njegova neobična mrzovolja mi je privukla pažnju. Bio je iznerviran? Upravo je otkrio da ima uvo? Ili je ovakvo ponašanje moglo biti signal da pati od infekcije uva? Nisam bila sigurna pa sam odlučila da odem kod pedijatra. Brzi pregled njegovih ušiju otkrio je da nema infekcije uva! Laknulo mi je. Vraćajući se kući ovaj događaj me je naveo na razmišljanje. ApotekaPLUS-upala uhaDa li moram da odlazim kod lekara svaki put kada primetim da dete češće dodiruje uvo? To je malo ekstremno. Ali šta ako sam previše opuštena i propustim pravu upalu uha? To bi bilo slično kao ona priča o dečaku i vuku.

Odlučila sam da je vreme da saznam malo više o toj uobičajenoj bolesti iz detinjstva i razgovarala sam sa doktorkom Aleksandrom Bajec Opančina, specijalistkinjom otorinolaringologije sa Instiututa za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, i evo šta sam saznala.

Kako se upala uha može identifikovati?

Iako dodirivanje uva nije pouzdan znak, ono je jedan od simptoma koji mogu ukazivati na upalu. Pored toga, infekcije uva su bolne, tako da suze vašeg deteta ili povećana nervoza mogu takođe biti simptom. Ako primetite da beba postaje uznemirena kada leži na strani i za to može biti kriva upala uva, zato što ta pozicija predstavlja pritisak na već bolno uvo.

Drugi pokazatelji mogu da uključuju probleme sa spavanjem, smanjen apetit, povraćanje ili proliv. Možda ćete primetiti da dete ne čuje. Ono se možda neće odazivati na zvuke oko njega kao ranije. Budite sigurni da će se sluh vratiti kada infekcija prođe, a njegovo uho bude oslobođeno zaražene tečnosti.

Zašto su deca sklona infekciji uha?

Infekcije uha se javljajaju kada tečnost ostane zarobljena u srednjem uhu i inficira se od strane bakterija ili virusa. Obično je ova blokada uzrokovana sekretom koji se razvija kao posledica prehlade ili alergije.

Anatomija deteta takođe doprinosi upalama. Naime, detetova Eustahijeva tuba je kraća, pod manjim uglom i sa manjom prohodnošću od odraslih, što znači da postoji veća verovatnoća zadržavanja sekreta i bacila u srednjem uhu. Pored toga, detetov imuni sistem se i dalje razvija, tako da mu je potrebno više vremena nego odraslima u borbi protiv virusa i bakterija.

Ako se sekret ne izbaci nego ostane u srednjem uvu, stvara se toplo, vlažno okruženje, koje pogoduje rastu bacila. Bakterije i virusi se šire, bol se pojačava. Dete postaje uznemireno sa povišenom telesnom temperaturom i upravo je to signal roditeljima da njihovo dete ima upalu uha.

Dodatno, važno je napomenuti i da deca često ne umeju da izbace gusti šlajm koji se nakuplja u disajnim putevima, pa se zbog toga infekcije često vraćaju.

Kako sprečiti razvoj infekcije?

Savetuje se terapijska upotreba mukolitika, koji pokazuju odlične, klinički dokazane rezultate, u razlaganju sekreta i olakšanom iskašljavanju. Na ovaj način deluje PropoMucil® koji sadrži N-acetilcistein, koji razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje. Dodatno, PropoMucil®, zahvaljujući snažnom antimikrobnom dejstvu, eliminiše viruse i bakterije čime se smanjuje rizik i učestalost takvih infekcija. ApotekaPLUS-upala uha

Zato je moja prva preporuka PropoMucil®. Mukolitik izbora koji pacijentima pruža dvostruku sigurnost – razlaže sekret i eliminiše bakterije, navodi dr A. Bajec Opančina.

 

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top