Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Efikasnije varenje proizvoda od testa

Da li ste primetili da imate otežano varenje svaki put kada za obrok izaberete omiljene proizvode od testa?

Više nema potrebe da se odričete ili suzdržavate od ovakvih proizvoda. Na tržištu se pojavio enzimski proizvod GastroRegular Gluten, koji će vam omogućiti da uživate u hrani koju volite. Zaboravite na poznate tegobe: nadimanje stomaka, gasove, bol u gornjem delu trbuha, osećaj nedovoljne ispražnjenosti creva. Bićete iznenađeni koliko ćete se bolje osećati uz primenu enzima.

ApotekaPLUS-gluten

Šta je uzrok otežanog varenja proizvoda od testa?

Pomenute tegobe nam pravi gluten. To je protein koji se obično nalazi u pšenici i ostalim srodnim žitaricama, kao što su ječam i raž. Prehrambena industrija ga koristi u izobilju jer čini da hleb i testa (kifle, lisnata testa, dizana testa, pice..) budu elastični. Međutim gluten se koristi kao dodatak i kod drugih vrsta hrane (u prelivu za salate, industriji sokova, prerađevinama od voća, mlečnoj i konditorskoj industriji), kao zgušnjivač i vezivo u cilju poboljšavanja ukusa i izgleda.

Budite oprezni jer gluten može biti i skriven. Dijeta bez glutena isključuje pšenicu, raž, ovas, ječam, mekinje, proizvode od soje, pivo, kečap, instant supe, suhomesnate proizvode…

Kako se vari protein gluten?

Za varenje proteina glutena potrebni su proteolitički enzimi, koje stvara organizam. Međutim kod nekih osoba produkcija tih enzima nije dovoljna ili se sa godinama starosti smanjuje – već posle 40. godine. To je i razlog zašto je potrebno da ih nadoknadimo u slučajevima ako osetimo da nam omiljena hrana od testa ne prija. Opisane tegobe nastaju pri konzumiranju ovakve hrane i nestaju ako je izbegavamo. Međutim one mogu u nekim slučajevima preći i u hronične simptome.

Da li proteini glutena mogu oštetiti organizam?

Proteini glutena su izuzetno teški za varenje. Nesvareni proteini glutena mogu aktivirati imuni sistem creva, što može dovesti do autoimunog odgovora organizma, alergija, reakcija osetljivosti ili oštećenja crevne sluzokože.

Da li je jednostavno postaviti dijagnozu intolerancije na gluten?

Prepoznavanje osetljivosti na gluten, kao i njene moguće posledice, celijakije, nije lako, pogotovo u ranoj fazi, ako se ignorišu neki simptomi. Medicinski testovi mogu da pogreše. Simptomi osetljivosti, nisu dovoljno jasni da bi se mogli izdvojiti i mogu se pripisati raznim drugim oboljenjima. Čak i oni kod kojih je utvrđena osetljivost na gluten ili celijakija pokazuju različite simptome. Zato je to prilično komplikovano pitanje. Ponekad se ovi simptomi pojave odmah nakon obroka i ne traju dugo. U drugim slučajevima, simptomi traju nedeljama, ili postaju hronični. Ovo često vodi do dijagnoze autoimune bolesti, umesto netolerancije na gluten. Sastavni deo glutena, glijadin, izaziva imunološku reakciju, podstiče imuni sistem da napadne određene strukture unutar digestivnog trakta. Kao rezultat toga, osetljivi pate od gasova, nadimanja, uznemirenosti stomaka, čestih dijareja, smenjivanja zatvora i dijareja – sindroma nervoznih creva,  hroničnog umora, gubitka težine, bolova u stomaku, osećaja nedovoljne ispražnjenosti creva, smanjene energije, pa i unutrašnjeg krvarenja.

Zbog šarolikosti simptoma i činjenice da nema dve obolele osobe sa istim simptomima i reakcijama, treba da razmislite i o mogićnosti da vas upravo muči ovaj problem.

Rešenje za otežano varenje proizvoda od testa

Ako ipak postoji sumnja na preosetljivost na gluten, imate dva rešenja. Jedno je da promenite ishranu uz izbor hrane koja na ambalaži imaj jasno istaknut znak da ne sadrži gluten. Drugo rešenje je da uz hranu koja sadrži gluten koristite enzime koji će ubrzati varenje ovog proteina.

GastroRegular® Gluten predstavlja mešavinu enzima koji brzo i efikasno razgrađuju teško svarive proteine glutena prisutnog u hrani. Proizvod se koristi neposredno pre obroka ili uz sam obrok koji sadrži žitarice pre svega. Olakšanje od simptoma ćete osetiti odmah, nakon prve primene.

Ne samo da ćete smanjiti osećaj probavne nelagodnosti koje gluten može da izazove, već ćete opet postići optimalan energetski balans. Nestaće tromost, ali i glavobolja koja se često javlja. Proizvod se može bezbedno koristiti u kontinuitetu. Doprinosi zdravijem, efikasnijem i kvalitetnijem varenju hrane bogate glutenom, predstavlja podršku u pravilnom radu sistema za varenje, smanjuje štetan uticaj glutena i sprečava dalja oštećenja organizma. Dodatni benefit je što enzimi koji ulaze u sastav ovog preparata razgrađuju istovremeno, pored glutena i druge proteine prisutne u hrani, poput mleka, oraha, ribe, soje, čime se omogućava brža i efikasna razgradnja i olakšava varenje.

GastroRegular®Gluten je namenjen zdravim osobama, osobama koje vode računa o svom zdravlju, sportistima, rekreativcima, vernicima tokom posta, starijim osobama, osobama koje su na restriktivnim dijetama, veganima, koji imaju otežano varenje hrane bogate glutenom i simptome gastrointestinalne nelagodnosti kao što su bol u gornjem delu stomaka, nadutost, osećaj nedovoljne ispražnjenosti creva, krčanje i pretakanje, ali i pacijentima sa dispepsijom, IBS-om.. ApotekaPLUS-gastroregular

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top