Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Gorušica – minut dovoljan za borbu protiv problema

Gorušica je rasprostranjen zdravstveni problem za koji smo u velikoj meri sami odgovorni.

ApotekaPLUS-gorušica

Preobilna, brza, masna, preslatka i previše začinjena hrana često uzrokuje gastrointestinalne tegobe. Pojavljuju se gorušica, nadutost, mučnina i bolovi u želucu. Gorušica u osnovi problema ima nepravilan rad donjeg sfinktera jednjaka koji se nalazi na mestu gde se jednjak sastaje sa želucem. Sfinkter se otvara da bi propustio hranu ili da omogući podrigivanje, pa se potom zatvori. Neke namirnice (čokolada, luk, kafa, čaj pitome nane, alkohol) ili pušenje deluju na sfinkter opuštajuće. Ako se sfinkter otvara više puta, ili se ne zatvara dovoljno čvrsto, kiselina iz želuca može da dospe u jednjak i izaziva gorušicu, koju često prati i regurgitacija tj. vraćanje nesvarene hrane i sadržaja iz želuca u jednak sve do usne duplje.

Simptomi gorušice su:

  • žarenje u grudima iza grudne kosti koje se javlja posle obroka
  • bol u grudima kod saginjanja ili kad se legne
  • osećaj pečenja i pojava vrele, gorke ili slane tečnosti u grlu
  • podrigivanje

Povremena gorušica nije opasna, ali kad je gorušica dugotrajna i svakodnevna, želudačna kiselina nagriza jednjak pa može doći do pojave čira i drugih bolesti. Kod povremene gorušice, lekari preporučuju antacide. Danas se nudi široka paleta antacida, ali treba obratiti pažnju na to šta je za pacijenta najkomfornije za primenu (da se lako proguta ili rastvori u vodi) i da deluje što brže.

ApotekaPLUS-gastrotabs

Gastrotabs Rapid je antacid, koji koristi patentiranu Rapidtabs tehnologiju za brzo rastvaranje , što dovodi do delovanja za manje od jednog minuta. U njegovom sastavu, natrijum-bikarbonat deluje antacidno, kalcijum-karbonat pomaže u pravilnom radu i aktivaciji digestivnih enzima, ali i i razvoju i funkciji creva, dok magnezijumkarbonat doprinosi ravnoteži elektrolita i normalnom energetskom metabolizmu.

Gastrotabs Rapid  treba uzimati da bi se ublažila nelagodnost izazvana viškom kiselosti, kao rezultat lošeg varenja: odrasli i deca starija od 12 godina: 1-2 tablete nakon obroka (kod noćnih problema 1 tableta pre spavanja). Kod mlađih od 12 godina potreban je nadzor lekara. Za sva dodatna pitanja obratite se lekaru ili farmaceutu.

 

mr pharm. Brankica MilinkovićPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top