Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Hronična bolest vena – kako se sprovodi lečenje

Kada već postoji dijagnoza – hronična bolest vena, neophodno je pristupiti lečenju, koje podrazumeva primenu više različitih nehirurških mera. One imaju za cilj da smanje napredovanje bolesti, umanje tegobe i poboljšaju kvalitet života. Sa druge strane, postoje različite hirurške metode kojima se obolele vene uklanjaju ili isključuju iz cirukulacije i na taj način smanjuju tegobe kao i svi rizici koje proširene vene nose sa sobom. ApotekaPLUS-hronična bolest vena

Kompresivna terapija

Elastična kompresivna terapija se može primeniti upotrebom elastičnih zavoja ili elastičnih čarapa. Zavoj ili čarapa svojim pritiskom na ekstremitet omogućava bolji protok venske krvi ka srcu, smanjuje zadržavanje krvi u venama i na taj način smanjuje otok i tegobe, sprečava oštećenje kože odnosno nastanak rana ili ubrzava zarastanje rane ukoliko ona postoji. Ona je osnov nehirurškog lečenja, s obzirom na to da deluje mehanički na proces nastanka i napredovanja venske slabosti.

Zavoj ili čarapa? Osim niže cene, elastični zavoj nema niti jednu drugu prednost u odnosu na čarapu, koja ne samo što se lakše postavlja već je i pritisak koji ona vrši fabrički određen. U tom smislu postoje različite grupe čarapa prema jačini pritiska, a kategorija se određuje prema uznapredovalosti venske slabosti. Od velike je važnosti da kompresija bude najveća u predelu zgloba i postepeno da se smanjuje krećući se ka gore.

Nedostatak ove terapije je opterećenje koje pacijenti imaju, imajući u vidu činjenicu da je moraju stalno, svakodnevno nositi, kao i to što ovakva čarapa i pored svih njenih fabričkih unapređenja i dalje nije dostigla estetski nivo, koji se može porediti sa klasičnim čarapama.

Terapija lekovima

Pojedini lekovi ispoljavaju efekat tako da smanjuju otok, proces upale, koji se uvek dešava u venskom zidu i pojačavaju tonus venskog zida, čime podstiču protok krvi nasuprot sili zemljine teže, što utiče i na otok, ali i na sve druge simptome. Ovi lekovi se nazivaju venotonici i među njima se ističu flavonoidi. Sprečavaju napredovanje bolesti, a efikasni su i kod naprednih faza hronične venske bolesti, kao kod npr. venskih rana (ulkusa). Njihova pozitivna osobina je što ih pacijenti dobro podnose i što nema interakcije sa drugim lekovima.

Još na samom početku bolesti, dok su prisutni bol u nogama i osećaj teških, napetih, umornih nogu, sa pojavom grčeva u toku spavanja, preporučuje se uzimanje venoaktivnih lekova, posebno flavonoida kao što je trokserutin, koji sadrže kapsule AVARICON .

AVARICON se koristi u lečenju simptoma hronične venske insuficijencije (HVI) (umorne, teške, otečene, bolne noge, grčevi, utrnulost i „nemirne noge“). AVARICON takođe deluje na najmanje krvne sudove (kapilare), smanjujući propustljivost vode i drugih supstanci kroz zid. Kod pacijenata sa proširenim venama i drugim oboljenjima vena na nogama, ovi mali krvni sudovi imaju veliku propustljivost, što izaziva oticanje članaka. AVARICON smanjuje ovo oticanje i olakšava opšte simptome, kao što su bolne, umorne, teške noge i grčeve. AVARICON kapsule predstavljaju sistemsku terapiju i potrebno ih je redovno uzimati ukoliko imate simptome koji se javljaju kada postoji hronična bolest vena. Preporuka je uzimati: 3 x 1 kapsulu dnevno do povlačenja simptoma, a zatim 2 x 1 kaspulu dnevno kao terapiju održavanja. Terapija treba da traje najmanje 2 do 4 nedelje, a preporuka je 3 do 6 meseci.

Uz kapsule, terapija se može unaprediti lokalnim gelom i kremom. AVARICON gel i AVARICON krem su lokalna terapija za ublažavanje tegoba izazvanih poremećajem venske cirkulacije nogu (otok i bol, grčevi u mišićima, parestezije, pucanje kapilara i osećaj „teških nogu“). Olakšavaju hod i vitalizuju kožu i krvne sudove nogu.

AVARICON gel daje dodatni osećaj hlađenja i pogodniji je za letnji period, dok AVARICON krem ima dodatni efekat nege kože, pogodniji je za osobe sa suvom kožom i zimski period. Nanose se u tankom i ravnomernom sloju 2 do 4 puta u toku dana na bolna mesta, uz laganu masažu odozdo prema gore.

U slučaju problema sa hemoroidima postoje preparati AVARICON hemor krem i vlažne maramice.

Takođe usporen protok krvi kroz vensku mrežu je rizik za nastanak tromboze, te se preventivno savetuju lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline.

ApotekaPLUS-avaricon

 

  • Stručni tekst: Ass. dr Igor Končar, Klinika za vaskularnu hirurgiju, KCS


Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top