Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

KOLIKO VAŠA TERAPIJA ZAVISI OD APARATA ZA MERENJE PRITISKA

Lekar Vam je savetovao da pratite pritisak kod kuće i naravno, želite da budete sigurni da ste merenjem dobili najpreciznije rezultate. Naime, oni će dosta uticati na njegovu odluku o terapiji.  Zato skrećemo pažnju na najvažnije korake pri kupovini i pravilnoj upotrebi aparata za merenje pritiska.

Kada kupujete aparat, obavezno naglasite apotekaru ko treba da ga koristi, kako bi mogao da Vam preporuči adekvatan model i da dâ  najvažnije savete u vezi sa samim merenjem.

Koji aparat je najbolji izbor za mene?

Aparati sa ručnim pumpanjem i stetoskopom (manometarski) ne zavise od baterija i struje kao digitalni. Međutim, zahtevaju dobro poznavanje njihovog funkcionisanja, kao i dobar vid i dobar sluh osobe koja meri. Apotekar Vam može pokazati kako se pravilno koristi.

Digitalni aparati rade na baterije ili struju uz adapter. Displej je uglavnom veliki i dobro vidljiv starijoj populaciji. Pored vrednosti pritiska, digitalni aparat pokazuje i vrednost pulsa. Neki aparati imaju i detektor aritmije, koji otkriva nepravilan rad srca.

Aparati koji mere pritisak na zglobu šake, manji su i praktični za prenos. Međutim, kod osoba sa slabijom perifernom cirkulacijom, ovaj aparat daje manje precizne rezultate. Takođe, ako se postavi svega 1 cm dalje od pozicije opisane u uputstvu, neće pokazati prave vrednosti krvnog pritiska. Iz navedenih razloga, preporučuju se mlađim osobama.

Digitalni aparat koji meri pritisak na nadlaktici zahteva najmanje veštine za pravilno rukovanje. Pri kupovini ove vrste aparata treba voditi računa o širini manžetne koja Vam je potrebna, pošto manžetna ne sme da se odlepljuje pri merenju. Izmerite obim ruke, kako biste znali da li Vam odgovara standardna ili široka.

Na vrednost krvnog pritiska utiču konzumiranje hrane i pića, pušenje, kao i fizička aktivnost. Ako želite precizniji rezultat, osigurajte pola sata razmaka između merenja i pobrojanih aktivnosti. Dok traje merenje, ne pričajte, sedite uspravnih leđa sa rukom oslonjenom na sto, stopala spustite na pod i vodite računa da manžetna bude u nivou srca.

Apoteka plus terapija aparat za merenje pritiska

Krupne sitnice

Postojanje garancije i mreže profesionalnih servisa ubrzava rešavanje eventualnih reklamacija.

Kako biste sebe poštedeli muka, pre nego što krenete put apoteke ili servisa za reklamaciju obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu aparata. Proverite da li je aparat pri merenju postavljen na poziciju opisanu u uputstvu, da li su baterije pravilno postavljene ili su istrošene (aparati često imaju signal za prazne baterije), da li se manžetna pri merenju nalazi u ravni sa srcem, da li su odstupanja unutar granica koja se tolerišu +/- 5%.

Neophodno je kontaktirati servis ako primetite da su creva, pumpica ili manžetna pohabani ili probušeni. Ne pokušavajte da ih sami popravite, ako želite da Vaš aparat precizno meri. Ukoliko aparat koristite duže od dve godine, potrebno je ponovno baždarenje kako biste bili sigurni u njegovu preciznost. Čak i ako je istekao garantni rok i dalje postoji mogućnost popravke i zamene delova u ovlašćenom servisu.

 

 

Apoteka PLUS Kod sunčanog sata

Olgica Novakov Kolarov, farmaceutski tehničarPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top