Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Proširene vene – kako sprečiti nastanak ili usporiti pogoršanje

Čini se da uz sve rizike, koje nam donosi nasleđe ili način života, nije moguće uticati na proširene vene. Međutim, mnogo toga možemo i sami da uradimo za zdravlje svojih venskih krvnih sudova.

ApotekaPLUS-proširene vene

Bavite se sportom i rekreacijom

Redovne šetnje u odgovarajućoj obući su najbolje za podsticanje venskog protoka. Sa svakim korakom pravi se pritisak stopalu, sa čim se istiskuje krv nagore ka potkolenici, a kontrakcija mišića u nogama istiskuje krv dalje ka srcu. Odaberite odgovarajući sport (hodanje, gimnastika, biciklizam, plivanje). Ne preporučuju se sportovi u kojima se skače u mestu i u kojima se naglo zaustavlja (tenis, skvoš, fudbal, košarka ili trčanje na tvrdim stazama). Nagli pokreti kod ovih sportova izazivaju neuravnotežen, ponavljajući pritisak na venski sistem. To dovodi do proširenja vena čime se usporava venski protok.

U svakoj prilici, pokrećite i masirajte vaše noge

Ukoliko dugo sedite i stojite, obavezno povremeno hodajte, a kad god je moguće podignite noge iznad nivoa srca. Pri dugim putovanjima autobusom, vozom ili avionom preporučuje se da se svakih pola sata kratko prošeta, čime se pokreće krv kroz vene.

Izbegavajte izvore toplote

Neposredno izlaganje nogu visokim temperaturama je štetno jer dovodi do toga da nastanu proširene vene : sunce, depilacija vrućim voskom, vruće kupke, sauna, solarijum, grejanje nogu u automobilu i sl. Tuširanje nogu hladnom vodom ili lagana masaža tušem ili hodanje kroz vodu pravi čudesnu kombinaciju između hlađenja i fizičke aktivnosti.

Pazite na ishranu i telesnu težinu

Potrebno je izbeći ili smanjiti dva bitna razloga za povećan venski pritisak: prekomernu telesnu težinu i opstipaciju. Konzumirajte hranu koja je bogata vitaminima i vlaknima koja se nalaze u svežem voću i povrću.

Antioksidativni vitamin E u organizmu deluje kao prirodni antikoagulans i olakšava tegobe kod otoka i osećaja težine u nogama. Ovim vitaminom je bogato ulje pšeničnih klica, badem, avokado, semenke suncokreta i kuvani spanać. Vitamin C čuva elastičnost krvnih sudova i deluje kao diuretik te potpomaže izbacivanje nagomilane tečnosti u organizmu. Njegovi najbolji prirodni izvori jesu pomorandže, limun, kivi. Važno je i da pijete dovoljno tečnosti, kao i da izbegavate slanu i masnu hranu. Izbegavajte kafu, čaj, alkohol, cigarete.

Nosite odgovarajuću obuću i odeću

Tesna odeća može da pritiska vene i da naruši tok krvi. Izbegavajte tesne pantalone, pojaseve i kratke čarape sa jakim lastišem. Izbegavajte tesnu obuću i obuću sa previsokim i preniskim potpeticama. Cipele sa visokom petom smanjuju površinu sa kojom stopalo dopire tlo, čime se smanjuje delovanje mišićne pumpe kojom se hodanjem ispumpava krv prema srcu.

Poboljšajte vensku cirkulaciju u toku sna

Pre spavanja, dok ležite na leđima, vežbajte nogama kao da vozite bicikl, neka Vam noge u krevetu budu uzdignute za vreme spavanja (10-15cm). Takođe se savetuje da se noge ne pokrivaju previše kako se ne bi previše zagrevale.

Neka stanja u vašem životu (trudnoća i uzimanje kontraceptiva) mogu pogoršati stanje vena

Neka stanja u vašem životu mogu uticati da se stanje vena pogorša i tada sve navedene savete treba u potpunosti poštovati.

ApotekaPLUS-avaricon

U našim apotekama dostupni su stručni saveti, lekovi, medicinska i kozmetička sredstva, dodaci ishrani koji mogu povoljno uticati na zdravlje vena. Posetite nas!

Vaše Apoteke plus

 

  • Stručni tekst: Ass. dr Igor Končar, Klinika za vaskularnu hirurgiju, KCS

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top