Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Sačuvajte radost pokreta – od izuzetnog je značaja

Svakom čoveku najvažnija je sloboda: mišljenja, izražavanja, ali i pokreta. Kako bismo mogli uspešno da obavljamo svoje redovne aktivnosti, potrebno je da pokreti koje pravimo budu bez ograničenja.  Da bismo umanjili ukočenost, poboljšali pokretljivost zglobova i time očuvali radost pokreta, potrebno je prvo da ublažimo intenzitet bola.

ApotekaPLUS-radost pokreta

Davno je rečeno da je smanjiti bol božansko delo. Kada govorimo o bolu u zglobovima i mišićima ulazimo u jednu dosta kompleksnu temu u kojoj prvo određujemo uzrok bola, koji može nastati  usled degenerativnih promena, upalnih procesa, povreda i tome slično. Ti bolovi imaju različite intenzitete, od blage nelagode do intenzivnih i iscrpljujućih bolova. Čak i kratkoročan bol i otok na zglobu utiču na kvalitet života.

Cilj u pristupu lečenja osoba sa bolom traumatskog ili reumatskog porekla jeste osloboditi ih bola. U tu svrhu kao terapija izbora prvo se uključuje lokalna  primena  gela sa analgetskim i antiinflamatornim dejstvom. Takav gel u svom sastavu mora da sadži aktivnu supstancu koja će ublažiti bol, smanjiti otok, povećati mobilnost i skratiti vreme do povratka u stanje normalnog funkcionisanja.

Boswellia serrata – indijski tamjan je drvenasta biljka koja se koristi u lečenju preko 3000 godina. Lekoviti deo biljke nosi ime olibanum. To je naziv za gumenu smolu, koja izlazi nakon što se stablo zaseče i stvrdne se na vazduhu. Ta lekovita smola sadrži pre svega kiseline, grupu pentacikličkih triterpena i eterično ulje. Jedan od sastojaka je i bosvelinska kiselina, najjači inhibitor 5-lipooksigenaze, enzima odgovornog za upale, što dovodi do smanjenja broja leukotrijena – medijatora upale.

Hijaluronska kiselina, sa druge strane, je supstanca koja je u našem organizmu prisutna u zglobovima i ima ulogu da smanjuje trenje između dve koštane površine koje taj zglob povezuje. Ona pomaže u zadržavanju kolagena, vezivanju vode i povećanju elastičnosti i fleksibilnosti. Hijaluronska kiselina posebno povoljno deluje na smanjenje stvaranja proinflamatornih citokina – supstanci koje izazivaju oštećenje zglobova.

U kombinaciji, indijski tamjan i hijaluronska kiselina mogu doprineti umanjenju nelagoda povezanih sa bolom u zglobovima, što pomaže da se sačuva radost pokreta.

ApotekaPLUS-hyalfitPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top