Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

SAČUVAJTE ZDRAVLJE NA PUTOVANJU

Putovanje je zgodnije ako ima manje prtljaga, s tim da je najvažniji faktor za pravljenje lepih uspomena – rešenost da se lepo provedete, uprkos svemu. Kako bi „uprkos svemu“ sveli na minimum, putnu apoteku prilagodite svom zdravstvenom stanju i  destinaciji na koju ste krenuli. Ponestite, zdravstvenu knjižicu ili karticu privatnog zdravstvenog osiguranja, putno osiguranje i brojeve telefona hitnih službi. Kad stignete na odredište, saznajte gde su najbliže zdravstvene ustanove.

Obavezno ponesite redovnu terapiju, kao i onu za koju znate da vam može zatrebati, ako, recimo, imate česte migrene. Ako putujete avionom stavite lekove u ručni prtljag za slučaj da se kofer zagubi. Ukoliko patite od mučnina u vožnji, a ne želite da budete pospani, uzmite lizalice sa đumbirom protiv mučnine, koje mogu koristiti i deca. Dobro je da pri sebi imate toplomer i lek protiv bolova i povišene temperature, kao i lek za alergiju. Osobe sklone upalama spoljašnjeg uha treba da koriste sprejeve koji sprečavaju zadržavanje vode.

Promena klime, vode i hrane može poremetiti crevnu floru i izazvati stomačne tegobe. Zato je poželjno početi sa upotrebom probiotika nekoliko dana pre putovanja i nastaviti do kraja odmora. U slučaju dijareje, važno je nadoknaditi tečnost i minerale, što se može uraditi uz pomoć preparata za rehidrataciju. Gel za suvo pranje ruku ili antiseptične vlažne maramice će pomoći da smanjite rizika od stomačnih infekcija.

Ako menjate vremensku zonu ili imate nesanicu zbog vrućine ili promene kreveta, proizvodi na bazi melatonina mogu pomoći.

Za zbrinjavanje rana mogu zatrebati: rastvori za dezinfekciju, sterilna gaza, flaster i antibiotski preparat u slučaju da stalno vlaženje i pesak u ranici izazovu infekciju.

Posavetujte se sa farmaceutom pri izboru navedenih preparata.

Većina preparata je stabilna na sobnoj temperaturi, a ona je leti često viša čak i u hotelskoj sobi. Za dodatnu sigurnost sadržaja, putnu apoteku spakujte u rashladnu torbu.

Srećan put i bezbedno letovanje Vam želi

dipl. farm. Magdolna Papp Mihalj

Apoteka PLUS Pharmavit

Apotekaplus_putna_apoteka1Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top