Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Selen i cink – minerali udruženi, za zdravlje zaduženi

U ljudskom organizmu stalno se vodi borba između štetnih činilaca (slobodnih radikala) i odbrambenih snaga organizma. Uzrok mnogih oboljenja jeste dejstvo slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju proteine, razaraju ćelijsku membranu i izazivaju ćelijsku smrt. Slobodni radikali nastaju pod dejstvom stresa, pojačanog fizičkog napora, smoga, duvanskog dima, UV zračenja… Protiv slobodnih radikala se bore antioksidansi. Selen i cink su moćni antioksidansi koji čuvaju ćelije od oksidativnog stresa i neophodni su za normalno funkcionisanje organizma.

Selen i cink su dva elementa  koja se u prirodi nalaze u tragovima, a od velikog značaja su za održavanje i očuvanje zdravlja ljudi. Svaki od ovih minerala igra važnu ulogu u organizmu, i njihov nedostatak može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. I cink i selen su potrebni za normalno funkcionisanje imunog sistema, što čini ove hranljive materije od vitalnog značaja za odbranu organizma od bolesti.

Selen, zajedno sa cinkom, omogućava formiranje imunih ćelija, što povećava odbrambene sposobnosti organizma u borbi sa infekcijama i drugim bolestima. Neke studije ukazuju da selen može sprečiti neke bakterijske infekcije kože. Pored  toga, jedno istraživanje je pokazalo da je grupa starijih ljudi, koja je koristila selen i cink posle primanja vakcine gripa, imala bolji imunološki odgovor u odnosu na placebo grupu (placebo – uzimanje tableta koje ne sadrže lek, a pacijent misli da uzima lek).

Cink i selen za žene 

Cink i selen za žene su veoma značajni elementi i za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Slobodni radikali igraju glavnu ulogu u preranom starenju i slabljenju folikula dlake. Selen i cink utiču na zdrav rast kose neutrališući slobodne radikale. Deficit cinka se može odraziti i na stanje noktiju. Bele pege i tačke na noktima ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se u organizmu nivo cinka poveća kroz ishranu ili suplementaciju poprimajući prethodno izgubljeni sjaj i izgled.

Pripremite i osvežite svoj organizam jednom kesicom dnevno  Selen+Zn Direkt kompanije Pharmanova.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top