Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Šta je to histamin – uzrok neprijatnih intolerancija na hranu

Gluten i laktoza su sastojci koji najčešće dovode do intolerancije. Međutim, u istu grupu spada i histamin, prisutan u organizmu, ali i u siru i vinu. Moramo li onda da se odreknemo ovih namirnica?

Dragi gurmane,

Da li te posle ispijene čaše crnog vina zaboli glava, pocrveniš ili se ospeš?

Da li ti se uznemire creva posle konzumiranja ribe ili sira?

Da li osećaš nadutost nakon obroka koji sadrži određenu vrstu povrća?

Ako je odgovor DA, možda si netolerantan na tu hranu. Pored opšte poznatih netolerancija npr. na laktozu ili gluten, znatan broj ljudi je netolerantan na histamin.

ApotekaPLUS-histamin

Šta je to histamin

Histamin je supstanca normalno prisutna u organizmu. Njegovo prisustvo povezano je sa postojanjem alergija, ali i čira na želucu, pošto podstiče lučenje želudačne kiseline. Međutim, pored toga, histamin postoji u više grupa prehrambenih proizvoda. Ako je metabolizam histamina pravilan, unošenje proizvoda bogatih histaminom ne izaziva nikakve smetnje, jer ga brzo metaboliše enzim diamin oksidaza (DAO) koji proizvodi organizam.

Koji proizvodi sadrže najviše histamina

Proizvodi, čije sazrevanje duže traje ili koji imaju duži rok trajanja, imaju visok sadržaj histamina.

Dodatno postoje izvesni proizvodi, koji stimulišu lučenje histamina u crevima: alkohol (posebno crno vino i šampanjac), sir, morski plodovi, riba, riblji sosevi, suhomesnati proizvodi (salame, slanina), kiseli kupus, povrće, (paradajz, spanać, patlidžan), voće (jagode, ananas, banane), čokolada.

Šta je to intolerancija na histamin

Nedostatak ili nedovoljna fiziološka aktivnost postojećeg enzima diamin oksidaze (DAO) razlog je nepravilnog razlaganja histamina u tankom crevu. Histamin unet hranom razlaže se mnogo sporije i akumulira se u organizmu. Organizam reaguje na taj višak histamina simptomima sličnim alergiji. Važno je znati da i pored sličnih simptoma, nije u pitanju alergija, već netolerancija.

Najčešći simptomi netolerancije histamina

Po uzimanju hrane bogate histaminom, mogu da se jave sledeće reakcije:

  • Smetnje u probavnom sistemu (dijareja, bolovi u stomaku, nadutost, mučnina)
  • Glavobolja
  • Osip i svrab kože
  • Otežano disanje, bronhijalna astma
  • Poremećen srčani ritam
  • Sekrecija iz nosa

Ozbiljnije simptome može da izazove istovremeno uzimanje različitih proizvoda bogatih histaminom. Takva “histaminska bomba” je npr. pica.

U tretmanu navedenih problema mogu pomoći preparati koji sadrže enzime koji razlažu histamin i sprečavaju da dođe do razvoja njegovih neželjenih efekata.

Ne morate uvek da se odreknete omiljene hrane. Dovoljno je da posetite apoteku i posavetujete se sa farmaceutom. Rešenje je bliže nego što mislite.

Vaše Apoteke PlusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top