Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

ŠTA NAUKA KAŽE O ŠUMSKOJ MEDICINI?

 

ApotekaPLUS-šumska medicina

 

Osećamo potrebu da povremeno pobegnemo od svakodnevice i napravimo „restart“ uma i tela. Zove vas priroda. Ugodite svojim čulima, odazovite joj se. Benefiti boravka u prirodi po naše zdravlje su zaista veliki, a sada imamo i konkretne dokaze koji ovo potvrđuju!

Poslednjih godina se intenzivno razvija jako interesantna grana medicine, šumska medicina. Ona promoviše boravak u prirodi u preventivne i terapijske svrhe i studijama potvrđuje da šuma leči.

Evo naučno potvrđenih rezultata koje možete očekivati od šetnje šumom u trajanju od 2 sata:

· smanjen stres – potvrđeno je da šetnja šumom snižava nivo kortizola, hormona stresa, usporava puls i snižava krvni pritisak;

· bolje raspoloženje i ublaženi simptomi depresije;

· jači imunitet;

· manje problema sa spavanjem.

Dva sata šetnje šumom, dva dana za redom povećava broj prirodnih ćelija ubica (NK ćelija) za više od 50%, a upravo ove ćelije su najvažnije u borbi protiv virusa i tumorskih ćelija. Povećan broj NK ćelija se održava u organizmu narednih mesec dana.

Boravak u prirodi će omogućiti koži da sintetiše potrebne količine vitamina D. Za našu geografsku širinu, dovoljno je da suncu budu izloženi lice, ruke i šake u trajanju od 40 minuta dnevno od aprila do novembra. Za bezbedno izlaganje suncu bez upotrebe krema sa visokim zaštitnim faktorom birajte ranije jutranje i kasnije popodnevne časove. U centralnom delu dana koži je potrebna zašitita i u proleće, jadnako kao i leti.

 

Gorana Rodić, dipl. farmaceut

Apoteka PLUS LaurusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top