Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Šta treba da znate pre porođaja

Ako oko sebe imate okruženje koje želi da Vas poštedi nezgodnih detalja koji Vas čekaju nakon porođaja, evo otrežnjenja – biće teže nego što mislite ako ništa ne znate, naročito kad je dojenje u pitanju. Postarajte se da o ovoj temi saznate što više pre nego što dobijete bebu i upadnete u paniku zvanu „nemam dovoljno mleka“. Tako ćete biti svesni da ono što će se dešavati nije znak problema, već da je uobičajen tok događaja. Period u kome se dojke prilagođavaju novoj ulozi traje više od mesec dana. Oko trećeg meseca, kad dojke odjednom počnu da deluju „prazne“ je momenat u kom majke često upadnu u paniku misleći da su ostale bez mleka. Zapravo, tek tada su ponuda i tražnja za njim u ravnoteži, a beba je dovoljno porasla da sad brzo završi obrok. Upoznajte se sa tzv. „skokovima u razvoju bebe“, kako biste lakše pregurali dane kada beba bude tražila da siki po ceo dan.

 

Upamtite, samo majčino mleko sadrži antitela koja su značajna za imunitet. Podaci koje doktori iznose govore u ApotekaPlus-Dojenjeprilog ovome: rizik za smrt bebe u prvih šest meseci je 14 puta veći kod nedojene dece nego kod one koja se hrane isključivo majčinim mlekom.

 

Statistika je poražavajuća: jedna od sedam majki dojiće bebu bez dohrane do šestog meseca. Priroda je drugačija – svega par procenata žena zaista ne može da pruži detetu ovo iskustvo. Teorija i praksa su dva koraka od kojih prvi najčešće nije dovoljan da se drugi lako savlada. Zato insistirajte na pojašnjenjima u porodilištu, raspitujte se kod žena koje imaju iskustva (one najradije pomažu) i budite uporni.

 

Postoji više proizvoda koji mogu pomoći u savladavanju prepreka. Za uvučene bradavice postoji pumpica koja ih izvlači, za period kada majka pije antibiotike ili je iz nekih razloga odvojena od bebe postoji pumpica za izmlazanje koja će pomoći održanju produkcije mleka, za negu bradavica postoje balzami koji ubrzavaju oporavak u slučaju nastanka ragada, tu su i silikonske bradavice koje ih štite dok se ne oporave, kao i preparati za podsticanje laktacije, a najbolje ako je tu i neko ko će pomoći mami u prvim mesecima, kako bi dovoljno jela, pila tečnosti, odmarala se i bila bez stresa jer je to ono što utiče i na dojenje i na raspoloženje bebe. Mame, znamo da ste požrtvovane, ali čuvajte sebe i tražite pomoć – zbog bebe.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top