Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Zdrava sluznica nosa

Sluznica nosa se sastoji od pseudoslojevitog respiratornog epitela, bazalne membrane i lamine proprije (lamina propria). U njoj su smešteni krvni sudovi, nervi i žlezde. Najvažniji funkcionalni elementi sluznice su peharaste i trepljaste ćelije. Peharaste stvaraju sluz, a trepljaste svojim trepljama prenose tu sluz i sve što se na njoj nalazi. Epitel sluznice nosa ima ulogu mehaničke barijere i prekriven je zaštitnim slojem sekreta.  Jedna od glavnih osobina nosnog sekreta je mukocilijarni transport (mukocilijarni klirens). To znači da ima prirodnu odbrambenu moć, jer pomaže uklanjanje nepoželjnih čestica iz nosa (prašina, alergeni, virusi, bakterije).

Zaštitna uloga nosne sluznice se ostvaruje preko neimunoloških i imunoloških mehanizama zaštite. Neimunološka odbrana podrazumeva neoštećen respiratorni epitel i normalnu funkciju treplji respiratornih ćelija. One svojim aktivnim pokretima pomeraju nakupljenu sluz ka spoljnim otvorima.

ApotekaPLUS-sluznica nosaRinitis

Ukoliko je sluznica nosa upaljena, takvo stanje predstavlja rinitis. On može biti prouzrokovan različitim infektivnim, alergijskim i iritativnim faktorima. U etiološkom smislu, rinitis se može podeliti na infektivni, alergijski i neinfektivni nealergijski.

Infektivni rinitis, prema kliničkom toku delimo na akutni (virusni, bakterijski) i hronični (kataralni, hipertrofični i atrofični hronični rinitis).

Alergijski rinitis predstavlja hronično zapaljenje koje nastaje kao reakcija nosne sluznice na prisustvo odgovarajućeg alergena ili više njih. Simptomi alergijskog rinitisa su otežano disanje na nos (nosna opstrukcija), sekrecija iz nosa, kijanje u seriji, svrab u nosu i osećaj slivanja sekreta u ždrelo. Više od 40% bolesnika ima i očne simptome: svrab i crvenilo konjunktive, suzenje.

Neinfektivni nealergijski rinitis predstavlja posebnu formu rinitisa u kome su simptomi identični onima u alergijskom rinitisu, mada je alergijska etiologija bolesti isključena.

Idiopatski rinitis (vazomotorni rinitis) je hronični, neinfektivni, nealergijski, hiperreaktivni rinitis u čijoj osnovi je disbalans autonomnog nervnog sistema, primarno parasimpatičke inervacije u pojasu sluznice.  

Medikamentozni rinitis nastaje kao posledica zloupotrebe lokalnih vazokonstriktora, kao što su kapi za nos.

Rinosinuzitis

Rinosinuzitis se klinički definiše kao upala sluznice nosa i sinusa, koja se temelji na simptomima i znacima rinosinusne bolesti. Pojavljuju sa bar dva od navedenih simptoma: otežano disanje na nos, kongestija (otečenost nosne sluznice), hipersekrecija (prednja i/ili postnazalna sekrecija), osećaj bola ili pritiska u predelu lica (glavobolja) i slabljenje ili gubitak osećaja mirisa.

Suva sluznica nosa

Sluz pomaže čišćenje nosa. Ukoliko je sluznica nosa suva, nos nema ovaj prirodni sistem odbrane od iritanasa u nosu. Suv nos može biti posledica različitih faktora, a najčešće su to suv vazduh u prostorijama koje se greju ili su neadekvatno klimatizovane.

U prevenciji i tretmanu suve sluznice nosa, bilo koje etiologije, primarne ili nastale posledično, može se koristiti medicinsko sredstvo visokokvalitetnog sastava u obliku masti ili spreja.

Rinopanteina

Mast za nos u pakovanju od 10 g sa aktivnim sastojcima vitamin A palmitat (0,05%), D-pantenol (5,0%) i Na-hijaluronat (0,1%), može se koristiti već od rođenja, a preporuka je da se koristi u slučajevima suve sluznice nosa (rhinitis sicca anterior) i/ili atrofične nosne sluznice (atrofijski rinitis, sindrom praznog nosa, sindromskih oboljenja, dijabeta, hipotireoze), kao i oštećene nosne sluznice nakon produžene upotrebe dekongestivnih kapi i sprejeva (medikamentozni rinitis) ili duže upotrebe intranazalnih kortikosteroida (alergijski rinitis, hronični rinosinuzitis, nosna polipoza), u slučajevima nakon uklanjanja tampona iz nosa posle krvarenja iz nosa, nakon ekstrakcije stranog tela u nosu, nakon hirurgije nosnog septuma i nosnih školjki. Primenjuje se 3 puta dnevno nanošenjem na sluznicu nosa u količini koja je potrebna.

Cilj je da se postigne reepitelizacija nosne sluznice, postigne i održi optimalan stepen njene vlažnosti i ubrza oporavak funkcije nosne sluznice, pre svega u pogledu mukocilijarnog transportaApotekaPLUS-Rinopanteina

Izotonični vodeni rastvor (pH = 7,2) u obliku spreja za nos sa aktivnim sastojcima D-pantenol (1,0%), vitamin E acetat (0,2%) i vitamin A palmitat (0,05%), može se koristiti od rođenja, kod oštećene i suve sluznice nosa različite etiologije. Preporuka je njegova upotreba nakon endoskopske hirurgije paranazalnih sinusa (FESS), gde je neophodno da vodeni rastvor dospe do svih šupljina paranazalnih sinusa, kao i nakon hirurgije nosne pregrade i nosnih školjki. Primenjuje se aplikovanjem 2x dnevno po 2 doze spreja u svaki nosni hodnik, ili prema preporukama lekara.

Ovi preparati se mogu koristiti svakodnevno, neograničeno dugo, od rođenja do duboke starosti, kod trudnica i porodilja. Bezbedni su i efikasni, bez kontraindikacija i neželjenih dejstava. Nesmetano se mogu primenjivati uz sve druge lekove i preparate.

Jedistvena formula koja štiti, vlaži, neguje i obnavlja sluznicu nosa i kožu predvorija nosnih hodnika (vestibulum nosa) i omekšava kruste u nosu, olakšavajući njihovu elimaciju.

 

Prim. dr Stojanović Vesna, spec. ORLPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top