Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Dijabetes – uticaj na kvalitet života

Dijabetes ili šećerna bolest je stanje u kome su povišene koncentracije glukoze u krvi. Nelečen, dijabetes može dovesti do brojnih komplikacija i ugroziti i sam život obolelog.

Bolest nastaje usled oštećenja ćelija pankreasa i posledično smanjenog lučenja hormona insulina ili zbog njegove smanjene aktivnosti, a često i usled oba činioca.  Dijabetes spada u najčešća oboljenja, sa porastom broja novoobolelih, na šta u velikoj meri utiče gojaznost.

ApotekaPLUS-dijabetes

Bolest se uglavnom ispoljava kao tip 1 ili tip 2. Dijabetes tip 1 se razvija kod mlađih osoba usled naslednih faktora u kombinaciji sa faktorima spoljašnje sredine, dok tip 2 najčešće nastaje kod starijih osoba usled promena na svim organima, pa i na pankreasu. Neretko, dijabetes se javlja i u periodu trudnoće (gestacioni dijabetes).

Dijabetes u velikoj meri narušava kvalitet života obolele osobe. Posebno opasne su komplikacije na krvnim sudovima: malim u oku, bubrezima i oko nerava i velikim, u predelu srca i mozga.

Dijabetesu prethodi predijabetes (10-12 god. ranije). Taj period je potrebno iskoristiti za promenu životnih navika kako bi se sprečila brzina napredovanja bolesti. Simptomi koji najčešće prate dijabetes su pojačan osećaj gladi i žeđi, učestalije mokrenje, gubitak telesne mase, umor i slabost, infekcije kože, svrab na telu i rane na stopalima.

Terapijski cilj u dijabetesu jeste držati koncentraciju glukoze na zadovoljavajućem nivou, sprečiti poremećaj metabolizma masti i varijacije krvnog pritiska. Veoma važan parametar koji se prati je glikozilirani hemoglobin, HbA1c.

Veoma važne su i korekcije u ishrani, koje podrazumevaju ravnotežu unosa hranljivih materija i pravilan raspored obroka. Na ovaj način se sprečava pojava gojaznosti i opasnost da pacijent upadne u stanje hipoglikemije (nedozvoljeno nizak nivo glukoze nakon unosa insulina i usled preskakanja obroka). Neophodan je i plan fizičkih aktivnosti, bar 3 puta nedeljno: hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla.

Lečenje dijabetesa je složeno i zahteva angažovanje interniste (endokrinologa), neurologa, oftalmologa, stručnjaka za ishranu i farmaceuta.

Jedino pridržavanjem svih saveta, poštovanjem režima kontrola i održavanjem zadatih vrednosti glukoze moguće je sprečiti razvoj hroničnih komplikacija i povećati kvalitet života.

Više informacija o oboljenju i terapijskim režimima mogu Vam dati naši farmaceuti.

 

Vaše Apoteke plusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top