Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Bolesti koje češće pogađaju žene

Postoje bolesti koje češće pogađaju žene, nego muškarce. Muškarci, kad vidite ovakve tekstove, imajte na umu da to ne znači da i vi ne možete oboleti. Oba pola treba da obrate pažnju na simptome i brzo reaguju ako primete promene, samo ovog meseca poklanjamo pažnju nežnijem polu.

Muškarci imaju jednake šanse za srčana oboljenja, s tim što je veći rizik od srčanog udara kod žena. Rizik je tim veći što ženama promaknu simptomi, pošto se slabije manifestuju i kasno se reaguje. Ukoliko osetite pritisak u grudima, glavobolju i kraći dah, idite kod kardiologa.

Veća je stopa smrtnosti kod žene i zbog dijabetesa tip 1. Smatra se da je razlog to što žene ređe sebi daju insulin. Znajući to, nadamo se da ćete se držati propisane terapije. ApotekaPLUS-bolesti

Autoimune bolesti, poput lupusa i multiple skleroze, više pogađaju žene i takođe su razlog za redovne posete lekaru.

Jedan od vodećih uzroka smrti žena je šlog. Češće pogađa žene i smrtnost je veća. Hitno idite kod lekara ako osetite: slabost, gubitak motoričkih funkcija, jaku glavobolju i visok pritisak.

Pošto estrogen čuva mozak žena od degeneracije, a njegov nivo opadne tokom menopauze, kod žena se češće razvija i Alchajmerova bolest. Estrogen čuva i žensko srce i krvne sudove, pa prethodna upozorenja najpre važe za žene u menopauzi, kada njegov zaštitni efekat izostaje.

Već je poznato da žene češće oboljevaju od raka dojke, ali im se značajno češće dijagnostikuju i depresija i anksioznost.

Iako je veća verovatnoća da će muškarci postati zavisnici od alkohola, posledice alkoholizma su izraženije kod žena. On uvećava rizik od raka dojke, srčanih oboljenja, ali i od fetalnog alkoholnog sindroma, koji dovodi i do oštećenja mozga beba.

Neki rizici su veći kod žena jer one češće od muškaraca odlažu odlazak kod lekara. Od najranijeg uzrasta, pa sve do poznih godina, žene su fokusirane na pomoć drugima. Često, starajući se o drugima, zaboravljaju na sebe.

Nek 8. mart bude podsetnik da treba prvo voditi računa o sebi. Svojim najmilijima možete pomoći samo ako ste zdrave. Zakažite sistematski pregled i vodite računa o preventivi, naročito ako pored pola imate i druge faktore rizika.

Starajte se o SEBI i svojima, mi ćemo pomoći.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top