Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Hajde da budemo dobrovoljni davaoci krvi

Nekad naše malo nekom drugom spasava život

Rezerve krvi su neophodne da bi se spasio život, jer osoba , mala ili velika, kojoj zatreba takav tretman ne može da čeka na davaoce. Najispravniju krv daju oni ljudi, koji je daju redovno, dobrovoljno, ne tražeći nikakvu nadokandu za takav , kako u Zavodu za transfuziju to vole da kažu, DAR. Ustanovljeno je da krv koju često daju dobrovoljni davaoci krvo ima najmanji procenat zastupljenosti infekcija, koje se transfuzijom mogu preneti.

ApotekaPLUS-dobrovoljni davaoci krvi

Šta bi Vama bio osnovni motiv za davanje krvi? Da li hoćete da date krv samo kad nekom bližnjem zatreba? Ili biste ipak mogli da budete nekom spasilac, a ne znajući to? Da li to može Vama da pruži izvesno zadovoljstvo?

Davanje krvi može uticati da se smanji rizik za razvoj karcinoma, bolesti srca i krvnih sudova, a u okviru procedure se vrši i besplatna analiza na određene infekcije, dok se čak povećava i sagorevanje kalorija. U našem organizmu se ništa neće promeniti, a ono što nam se uzme, priroda relativno brzo nadoknadi. Jedini savet je na dan davanja krvi pojačati unos tečnosti i ne naprezati se.

Ipak, i pored svega, jedini motiv za davanje krvi bi trebalo da nam bude humanost. Dobrovoljni davaoci krvi svojim činom mogu spasiti život prevremeno rođenoj bebi, žrtvama nesreća, ljudima sa životno ugrožavajućim opekotinama, pacijentima tokom kardioloških operacija, osobama kojima je izvršena transplatacija, kao i mnogim drugim.

Ko sve može dati krv?

Krv može dati punoletna osoba koja ima preko 50 kg telesne mase, telesne temperature ispod 37°C , pulsa između 50 i 100 otkucaja u minuti, hemoglobina iznad 135g/L za muškarce i 125g/L za žene, dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Da bi krv mogli da daju pacijenti koji su na nekoj hroničnoj terapiji (npr. protiv povišenog krvnog pritiska), neophodno je da prođe vreme potrebno da bi se 90% leka eliminisalo iz organizma. Davanjem krvi se trenutno rasterećuje cirkulacija (drugim rečima, dolazi do pada krvnog pritiska), pa će možda biti potrebno da se navedena terapija koriguje na neko vreme. U svakom slučaju, ne treba na taj način lečiti pomenuto oboljenje. Krv koja se daje se ispituje na prisustvo virusa: AIDS, hepatitis B i C, kao i bakterija (izazivač sifilisa).

Apoteke Plus svakodnevno podržavaju dobrovoljne davaoce krvi dajući im 5% popusta na redovan asortiman.

Uvek u službi humanosti.

Vaše Apoteke PlusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top