Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Šta zaista možemo da učinimo kada je lupus u pitanju

Da li postoji terapija za lupus i koliko znamo o ovom oboljenju?

Iako se ne može izlečiti, lupus se može držati pod kontrolom ukoliko se dijagnoza postavi na vreme i redovno primenjuje propisana terapija. Život pacijenata svakodnevno se produžava sa napretkom medicine i farmacije.

ApotekaPLUS-lupus

Lupus je bolest u kojoj imuni sistem počinje da napada zdravo tkivo. Tačan uzrok nastanka je nepoznat, a statistike govore da oboli jedna od 2.000 osoba. Lupus se najčešće javlja u kategoriji mladih žena. Simptomi lupusa se pojavljuju i nestaju: bol u zglobovima, oticanje ruku i nogu – problemi sa bubrezima, povišena temperatura, osip kože, suvoća očiju i opadanje kose. Može se javiti i bol u grudima, osetljivost na sunce i jako svetlo, anemija i poremećaji zgrušavanja krvi, pojava modrica, Rajnodova bolest (hladni prsti promenjene boje) i poremećaji nervnog sistema: anksioznost, depresija, glavobolja i gubitak pamćenja.

Lupus postoji u četiri oblika: sistemski lupus, kožni oblik lupusa, lupus izazvan lekovima ili lupus novorođenčeta.

Pun naziv bolesti sistemski eritematozni lupus nastao je na osnovu prirode oboljenja: sistemski znači da napada mnoge organe, eritemski na grčkom znači crven – ospe na koži, lupus na latinskom je vuk – ospa na licu je u obliku leptira što liči na ožiljke koje ostavi napad vuka.

Važno je da se tačna dijagnoza postavi na vreme – promene na koži kod lupusa mogu podsećati na simptome koje izaziva tuberkuloza kože, nazvana lupus vulgaris . Takođe, i simptomi porfirije mogu ličiti na simptome lupusa: osetljivost na svetlost, ožiljci, rast kose i mrlje na zubima.

Za postavljanje dijagnoze pacijent treba najpre da poseti laboratoriju. Nekad je potrebno uzeti i uzorak tkiva ili organa, uraditi pregled srca i moždanih talasa, kao i rentgen ili ultrazvuk unutrašnjih organa.

Terapija lupusa se može sprovoditi najpre blažim lekovima protiv upala kao što su aspirin, ibuprofen i drugi. U težim slučajevima se u terapiju uvode lekovi koji dovode do smanjenja reakcija imunog sistema, u prvoj liniji kortikosteroidi koji mogu izazvati ozbiljne neželjene efekte: osteoporoza, hipertenzija ili dijabetes. Kada je u pitanju pacijent sa lupusom, najveću opasnost predstavlja povećana sklonost ka infekcijama, ali i problemi sa ključnim organima kao što su srce i bubrezi. Neophodno je stalno pratiti stanje pacijenta i preduzimati korake.

Lupus kod trudnica zahteva posebnu pažnju. To je rizična trudnoća i potrebne su stalne kontrole i specifični terapijski režim, ali ohrabruje činjenica da se zdrava beba rodi u velikom broju slučajeva.

Pacijenti oboleli od lupusa bi trebalo da se klone sunca i jakog osvetljenja, kao i cigareta, da se zdravo hrane i vežbaju, kao i da konsultuju psihologe koji bi im mogli pomoći u slučaju umora, lošeg raspoloženja i gubitka pamćenja.

I mi smo uvek tu za Vas da pružimo pomoć, podršku i savete Vama i članovima Vaše porodice.

Apoteke PLUSPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top