Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

U Srbiji više od 710 hiljada ljudi boluje od dijabetesa, tj. svaki osmi stanovnik naše zemlje ima dijabetes. Iako ovi rezultati zvuče zastrašujuće, dijabetes je bolest sa kojom se uz pravu edukaciju i lečenje može normalno živeti. 

 

Pronalaženje ravnoteže između pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i lečenja, osnova је dobrog života sa dijabetesom. Samokontrola tu može pomoći. To znači da sami pazite na svoj šećer u krvi i aktivno učestvujete u lečenju svoje bolesti. Samokontrola podrazumeva i samodisciplinu. Najdostupniji zdravstveni radnik, koji Vam može pomoći u sprovođenju samokontrole, je Vaš farmaceut. Zato, ako imate neko pitanje ili nedoumicu o pravilnoj upotrebi lekova, načinu ishrane ili samokontroli šećera u krvi, između dve posete lekaru – pitajte svog farmaceuta!

 

Ovog meseca pripremili smo za sve članove Kluba Senior PLUS dodatne pogodnosti i  mesečne popuste na preparatima koji se savetuju kod lečenja dijabetesa, kao i preparata za očuvanje zdravlje krvnih sudova.

 

Saveti za pravilno merenje šećera u krvi

Samokontrola kod osoba koje boluju od dijabetesa je izuzetno važna, odnosno da sami paze na svoj šećer u krvi i aktivno učestvuju u lečenju svoje bolesti, kao i koliko često treba da meriti nivo šećera u krvi. Redovno merenje šećera u krvi je svakako najbolji način da utvrdite da li je vaša bolest dobro regulisana.

  • Operite ruke – prvo dobro operite i obrišite ruke jer prljavština, sapun i hrana mogu uticati na rezultat merenja. Ako koristite alkohol, sačekajte da se dobro osuši.
  • Zagrejte ruke – ako su Vam ruke hladne, znači da nemate dovoljno krvi u kapilarima i samim tim ćete imati poteškoća u dobijanju odgovarajuće kapljice krvi. Zbog toga se preporučuje da zagrejete ruke toplom vodom ili da dobro protrljate šake i prste pre merenja.
  • Redovno menjajte mesto testiranja – koristite za svako naredno merenje drugi prst ili deo prsta. Ovo omogućava prstima da se oporave nakon testiranja.
  • Redovno menjajte iglice – koristite svaki put novu iglicu, jer korišćenje iglice više puta može da istupi iglicu, ра ćе ubadanje biti bolnije, ali može doći i do prenošenja infekcije (o ovome naročito vodite računa ako više osoba koristi isti aparat).
  • Podesite dubinu ubadanja na odgovarajući nivo za Vas – ovo može značajno da smanji bol za vreme testiranja. Bolje je da bude malo dublji ubod, nego da se pritiska prst kako bi se dobila krv.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top