Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Tobogan za roditelje – Ima li kraja vožnji?

Svojoj deci pružajmo samo najbolje od sebe – saveti za roditelje

U vrtiću i školi na vreme, obroci na vreme, spavanje na vreme – roditelji znaju o čemu pišemo: najveća obaveza koja podrazumeva 24-časovni posao – nega i zaštita dece.  Za roditelje, sve nas koji smo odlučili da svakodnevno podnosimo nesebične žrtve, danas je poseban dan – Svetski dan roditelja. Ovaj praznik je prilika da se ukaže poštovanje našoj potpunoj posvećenosti, koja je u svakom trenutku okrenuta ka zadovoljenju potreba naše dece. Na tom životnom toboganu vozimo se zajedno i neprekidno.

ApotekaPLUS-za roditelje

Svako dete je tako različito i jedinstveno i jedino ukoliko se roditelji timski posvete podizanju dece i podržavaju jedan drugog, mogu i biti uspešni na ovom zadatku. Dan koji su ustanovile Ujedinjene nacije, posvećen je predanosti koju roditelji imaju kako bi izgradili i održavali prirodno neraskidive, ali i vrlo složene veze sa svojom decom.

Bilo da se radi o majci i ocu koji u porodilištu dočekuju novog člana svoje porodice, ili uveliko rade naporno kako bi bili sigurni da njihova deca dobijaju mogućnosti koje njima nisu bile dostupne, za roditelje u svakom trenutku, ovo je izvođenje najvažnije uloge. Zato danas slavimo i sve načine na koje roditelji mogu pomoći deci kako bi im pružili srećan, ispunjen i produktivan život.

Da bi se ličnost našeg deteta skladno razvijala, potrebno je da ono odrasta u porodičnom okruženju i u atmosferi punoj ljubavi i razumevanja. U toku prvih meseci života, deca najveći deo vremena provode sa roditeljima, ali kad postanu stariji, školske obaveze i vannastavne aktivnosti čine da zajednički provedeno vreme predstavlja retkost. Usled borbe za egzistenciju, roditelji su često veoma zauzeti, a ponekad i propuštaju svakodnevne aktivnosti dece. U tim okolnostima nekad se čini gotovo nemoguće naučiti dete životnim vrednostima i veštinama koje su neophodne za svakodnevni život. Savremeni svet čini da odgajanje dece postaje pretežak zadatak, dok san ostaje isti – roditelji očekuju da deca budu vredna, disciplinovana, puna poštovanja, ali i poštovana od strane drugih.

Na kraju, nemojmo biti prestrogi prema sebi – možda ne provodimo onoliko vremena koliko želimo sa decom, ali uspevamo da ih bodrimo, da ih iznova ispraćamo i dočekujemo, da zajedno provodimo nezaboravne odmore, da prolazimo sa njima kroz sve faze odrastanja i pomažemo im da premoste prepreke, kao i da ih uvek podržimo u njihovim maštanjima. Neophodno je i da znamo da moramo da ih pustimo da odu od nas, kako bi sami naučili da nam se vrate.

Tako se samo jednog dana dogodi da možemo sa zadovoljstvom da ih gledamo kako sa unutrašnjom snagom i smislom za humor pobeđuju probleme. Tada zaista možemo da razumemo zašto nam deca daju razlog, ali i moć, da postanemo najbolja moguća verzija nas samih.

Ohrabrimo našu decu da dele svoj svet sa nama kako bi se osećali bezbedno u njemu. Ne moramo uvek znati šta tačno treba da radimo, ali budimo hrabri i pametni da priznamo i da nam je potrebna podrška. Uživajmo u vožnji životnim toboganom. Tek tada ćemo u svojoj nesavršenosti postati ono čemu težimo – savršeni roditelji za našu decu.

Za sve savete i razrešenje dilema koje se odnose na odrastanje Vaše dece, uvek možete da nam se obratite.

Vaše Apoteke PLUSPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top