Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Da plivačko uho ne pokvari letovanje

Ukoliko letujete na moru, upala spoljašnjeg uha može biti ozbiljan problem, često je veoma bolna i zahvata kožu spoljašnjeg slušnog kanala i spoljni deo bubne opne. Koliko je bolna, toliko se i sporo leči, naročito ako izostane pravovremena intervencija.

“Plivačko uho” je upala spoljašnjeg ušnog kanala, koja najčešće nastaje zbog zaostatka vode nakon kupanja i plivanja, stvarajući vlažnu sredinu koja je povoljna za rast bakterija i gljivica. Ova upala ima vrlo neugodne simptome, u početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol, koji može biti vrlo jak i proširiti se na celu ušnu školjku. Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osećan zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, temenu ili vratu.

Češće se javlja leti, naročito kod dece. Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao preventivnu meru, iako su stavovi stručnjaka po ovom pitanju oprečni. Takođe, ove mere nisu baš popularne kod roditelja, obzirom da deci remete komfor i kvare zabavu na bazenu ili moru.

Kako sprečiti upalu spoljašnjeg uha na letovanju?

Pre odlaska na letovanje ili pre sezone kupanja na bazenima i jezerima posetite otorinolaringologa kako bi vam obavili ispiranje ušiju od ceruminoznih čepova, naravno ako za tim postoji potreba. Naime, prevelika količina cerumena ili „čepova” može biti i razlog za upale spoljašnjeg slušnog kanala, jer produženo zadržava vodu, a time i vlažnost uha – koja je prvi uslov za razvoj infekcija. Osobe sklone upalama spoljašnjeg slušnog kanala trebalo bi svakodnevno pre kupanja da koriste preventivno sprejeve za uši. Na našem tržištu postoje sprejevi za uho na bazi maslinovog ulja, koji deluju preventivno i štite površinski sloj kože. Maslinovo ulje, u spreju za uho, oblaže kožu spoljašnjeg slušnog kanala i sprečava zadržavanje vode, a  njegova upotreba se preporučuje svakodnevno pre kupanja.

Vaxol swim, sprej za uho sa maslinovim uljem i uljem čajevca je odlično rešenje kod osoba koje se bave vodenim sportovima i u letnjim mesecima i vaxol-apotekaplusobavezan je deo putne apoteke. Sprej za uho se koristi pre kupanja i pokazao se vrlo efikasnim u prevenciji “plivačkog uha”. Vrlo jednostavno se aplikuje, u bilo kom položaju i ne zahteva ispiranje nakon primene. Aplikuje se pre ulaska u vodu, jednom ili dvaput u toku dana. Predstavlja jednostavan sistem koji omogućava raspršivanje optimalne doze maslinovog ulja u ušni kanal, bez prolivanja, curenja iz uha. Ulje čajevca dodatno deluje antiseptično i antigljivično.

Proizvod je vrlo ekonomičan, jer jedna bočica sadrži 180 doza i pogodan je za primenu kod dece i odraslih. Ne sadrži vodu, pa ne postoji opasnost od razvoja bakterija i gljivica.

U uho nikako ne treba stavljati bilo kakve komade vate, bez obzira da li su umočeni u bebi kremu ili slično, jer to ne može da pomogne a može značajno da iskomplikuje nalaz i kasnije lečenje. Ukoliko osetite prve simptome kao što su neprijatan pritisak i napetost u uhu, potrebno je da potražite pomoć lekara.

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top