Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Grčevi kod beba – masaža i drugi vidovi pomoći

Grčevi kod beba (kolike) su jedan od glavnih uzroka plača beba u prvom mesecu. Pored toga, u prvih mesec dana života, beba je najosjetljivija na delovanje okoline, a roditelji na plač, koji se tada javlja iz najrazličitijih razloga. Od velikog je značaja utvrditi pravi uzrok nezadovoljstva bebe i pomoći.

Da bi se periodi plača smanjili, životni prostor treba prilagoditi detetu, osigurati mu mir i što je još važnije, odgovarajuće higijenske uslove. Detetu je potrebna svetla prostorija i njegov sopstveni kutak: krevetac, nosiljka ili kolica.
Bebe se najčešće bude na svaka tri do četiri sata, najduže što mogu da spavaju je 18 sati, ali je to najređa pojava. Mališani mogu prekidati san i do deset puta dnevno, što može biti prava noćna mora za roditelje. Kada će beba mirno i bez buđenja prespavati noć, veoma je individualno. Najčešće se to desi kada napuni pet ili šest meseci jer se tada ukidaju noćni obroci.

Plakanje je bebin jedini način komunikacije i ne mora uvek da znači da nešto nije u redu. Naučite da raspoznajete razne vrste bebinog plača i načine kako da je umirite.

Grčevi su samo jedan od uzroka bebinog plača. Bebi će pomoći ležanje na leđima, držanje za nogice i njhovo okretanja poput vožnje bicikla. Otkrijte i druge moguće uzroke stomačnih  bolova, poput stomačnog gripa, alergija na mleko, netolerancije na laktozu, antibiotskog proliva itd.

Ako su u pitanju ipak kolike, treba znati da one pogađaju do 30 posto novorođenih beba. Najčešće se pojavljuju u dobu od tri nedelje, dok su oko šeste nedelje bolovi najizraženiji i mogu trajati sve do četvrtog meseca. Bebin stomačić je napet, ona privlači nožice, odiže glavu i stiska šake. Prate ih i iznenadne epizode bolnog zacenjujućeg plača, bledilo ili crvenilo lica.

Grčevi kod beba – mogući uzroci

Uzrok nije točno poznat, a sigurno ih je više. Postoje mnoge hipoteze koje su predmet brojnih naučnih studija: alergija na proteine kravljeg mlijeka, fiziološka nepodnošljivost laktoze (mlečnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja gasova u stomaku, zatim pojačan rad još uvek nedovoljno zrelih creva.

Smatra se da uzrok može biti i emocionalna napetost majke, a statistika ukazuje i na to da prevremeno rođena deca, sa težinom na rođenju manjom od 2500 grama, imaju trostruko veću učestalost grčeva.

Grčevi se ranije javljaju ako je dete na adaptiranim mlečnim formulama (u proseku oko 2. nedelje života) nego na majčinom (u proseku oko 6. nedeje). Češći su kod dece majki koje su doživele stres tokom trudnoće i porođaja, kao i kod dece majki koje puše. Viša inteligencija, viša životna dob i viša stručna sprema majke takođe su češće povezani s grčevima. Prvorođena deca češće imaju grčeve nego njihovi mlađi sestre i braća.

Saveti za prevenciju i ublažavanje grčeva

Masaža i vežbe su jako korisni za ublažavanje grčeva.Grčevi kod beba - masaža, Bebicol

  1. Ugrejte ruke. Stavite ih na bebin stomak, pokušajte da se opustite bez obzira ako je beba nemirna i plače. Smirite svoje disanje, udahnite duboko na nos i lagano izdišite na usta pritom izgovarajući glas ssssssssssssssss. Napravite 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom.
  2. Počnite masažu bebinog stomaka tako da skupite prste desne ruke te pređete dlanom od gornjeg dela bebinog stomaka prema donjem. Kada desnom rukom, dlanom, dođete do donjeg dela, levom počnite masirati na gornjem delu stomaka. Masirajte naizmenično jednom pa drugom rukom tako da napravite šest izmena ruku u jednom ciklusu masiranja.
  3. Rukama obuhvatite bebine potkolenice. Savijte bebine nožice prema i zadržite ih pola minuta u tom položaju. Zatim lagano smanjite pritisak, ispružite noge i pustite da se dete odmori i opusti
  4. Masažu treba provoditi svakodnevno tokom dve nedelje da bi tretman bio koristan.

Grčevi kod beba i probiotici

Probiotski preparati takođe dokazano pomažu da se spreči mnogo neprospavanih noći i roditelja i bebe.

BebiCol FORTE je dodatak ishrani namenjen za odojčad od prvog dana rođenja. Sa posebnom pažnjom za Vaše dete osmislili smo sastav i dozu ovih probiotskih kapi, prema preporukama najrelevantnijih evropskih i svetskih pedijatrijskih udruženja.

Bebicol FORTE se može koristiti za regulaciju crevne mikroflore kod dece rođene carskim rezom, kao i za sprečavanje infantilnih kolika u dozi od 7 do 14 kapi dnevno.

Bebicol za grčeve kod beba

DA NE SAZNAM ŠTA JE BOL, SVAKI DAN PIJEM BEBICOL

Pored BebiCola FORTE,  pažljivo je pripremljena još jedna optimalna kombinaciju kapi, BebiCol sa cinkom. U njihov sastav, osim soja Lactobacillus rhamnosus, ulaze i vitamin D3 i mineral cink, i to u dozama od  0,5 ml ili 14 kapi dnevno. BebiCol sa cinkom se posebno preporučuje kod:

– Sprečavanja i lečenja dijareje tokom akutnog virusnog gastreoenteritisa, tokom uzimanja antibiotika, Clostridium difficile infekcije i njenih recidiva

– Za smanjenje infekcija respiratornog i digestivnog sistema, naročito kod dece u kolektivu (jaslice, vrtići, škola)

– Sprečavanje i lečenje alergija, ekcema, atopijskog dermatitisa

– Vitamin D3 je neophodan za normalan rast i razvoj kostiju, a doprinosi i normalnoj funkciji imunog sistema

– Cink smanjuje težinu i trajanje dijareja i dodatno jača imunitet

 

Možemo reći da dete plačem verbalizuje svoju bolnu senzaciju i da je na nama da je prepoznamo i sprečimo, čime ćemo olakšati prve dane života i svojoj bebi, ali i sebi.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top