Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Pravilan razvoj i jak imunitet od prvog dana

Zdrava odojčad sve hranljive sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj, dobijaju kroz majčino mleko ili mlečnu formulu, ali to nije slučaj sa vitaminom D3. Brojnim kliničkim ispitivanjima je utvrđeno da je rizik od nedostatka vitamina D3 kod odojčadi i dece povećan, i da je on najizraženiji do 3 godine njihovog života. Osnovna uloga vitamina D3 je stimulacija ugradnje kalcijuma u koštano tkivo, što ga čini neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba. U organizmu, vitamin D3 ili „sunčani vitamin“ kako se još naziva, stvara se nakon izlaganja određenih delova tela (lice, dekolte, podlaktice, podlaktice, podkolenice) sunčevoj svetlosti, u tačno određeno vreme (smatra se da je to u prepodnevnim satima između 9 i 12h). Vitamin D se može uneti i hranom, ali samo nekoliko namirnica u ishrani ljudi su prirodni izvori vitamina D: jetra, ’’fatty fish’’ (masne ribe) hladnih mora (skuša, sardina, losos), riblje ulje i žumance jajeta. Upravo su to namirnice koje nisu ili su u nedovoljnoj meri zastupljene u ishranu odojčadi i dece. 

Ozbiljan nedostatak vitamina D kod odojčadi i male dece može izazvati rahitis. Tada kosti postaju mnogo osetljivije, zbog čega se lako savijaju i lome. U kliničkoj slici rahitisa dominiraju skeletni deformiteti, razmekšavaju se kosti glave, kasnije se zatvara fontanela, a kasni i izbijanje mlečnih zubića. Kada dete počinje da sedi, uočavaju se deformiteti kičme, a pri prvim koracima i deformiteti nogu u obliku slova O ili X. Drugi simptomi bolesti su smanjena snaga mišića i smanjeni mišićni tonus. Kod dece može javiti i povećana osetljivost na infekcije, kao i umor, razdražljivost i nemirno spavanje.

Kao najbolja profilaksa rahitisa preporučuje se suplementacija vitaminom D3 od 8-og dana života do navršene prve godine, a zatim tokom jesenjih i zimskih meseci sa manje sunčanih dana.

Povećane potrebe za vitaminom D3 imaju i deca školskog uzrasta u fazi intenzivnog rasta.

Devital Junior twist-off kapsule sadrže 10 μg vitamina D3 (400 IU) što predstavlja preporučeni dnevni unos  za pravilan razvoj kostiju i zuba, u skladu sa evropskim i nacionalnim preporukama pedijatara. Devital Junior doprinosi dobrom iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom razvoju zdravih kostiju, zuba i mišića kod dece i pravilnoj funkciji imunološkog sistema.

Dokazano je i da vitamin D3 smiruje akutna i hronična zapaljenja, te se preporučuje preventivna primena Devital Junior twist-off kapsula i u sezoni alergija, kako bi organizam blaže reagovao u kontaktu sa alergenima. Zbog pozitivnog delovanja vitamina D3 na funkciju imunološkog sistema, preventivna primena se preporučuje i kod dece koja borave u kolektivu ili su sklona razboljevanju, naročito u periodu godine kada se učestalo javljaju bakterijske i virusne infekcije. Primena vitamina D3 indikovana je i kod dece koja imaju genetsku predispoziciju da postanu atopičari ili obole od neke autoimune bolesti.

Twist-off kapsule obezbeđuju jednostavno i precizno doziranje, potpuno bezbedno za primenu kod novorođančadi, a proizvedene su tako da ne dolazi do njihovog razmekšavanja stajanjem ili prilikom promene temperature, one ostaju stabilne i mogu se vrlo lako otvoriti bez curenja ili razlivanja sadržaja iz njih.

Za pravilan rast i razvoj vaših najmlađih i najdražih, najvažnija je roditeljska ljubav, ali ne zaboravite i na Devital Junior.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top