Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Proširene vene u trudnoći

Tokom trudnoće Vaše telo se svakodnevno menja. Proširene vene su čest pratilac trudnoće. Ovo se dešava usled rasta i širenja materice koja tada pritiska venske sudove karlice i dovodi do povećanja pritiska u venama nogu. Tokom trudnoće volumen krvi se povećava, što doprinosi povećanju pritiska u venskom sistemu. Vene se tokom trudnoće postepeno šire. Prvi znaci su u vidu tankih, plavičastih žila neposredno ispod površine kože, spider vene (podsećaju na paukovu mrežu) ali mogu postati i toliko otečene da podižu i samu površinu kože. Usled proširenih vena dolazi do zadržavanja krvi u nogama što povećava rizik od tromboze. Na izraženost vena utiče i dodatna težina trudnice ali i hormoni, naročito progesteron (dovodi do opuštanja mišića i sprečava razvoj kontrakcija), koji se normalno javljaju u trudnoći a koji dodatno oslabljuju zidove krvnih sudova. 

Na pojavu proširenih vena utiču i genetski faktori. Vene se uglavnom pojavljuju nakon prvog tromesečja. Pojavljuju se u predelu stomaka i po grudima. Kako trudnoća odmiče sve izraženije postaju i vene na nogama ali i vene vaginalne regije. Usled toga trudnice često imaju osećaj:

  • umornih nogu
  • osećaj zatezanja
  • svraba, toplote i bola u nogama nakon dužeg stajanja ili fizičkih aktivnosti

Može  se javiti i osećaj punoće ili napetosti vaginalne regije. Često oslabljene vene dovode i do pojave hemoroida koje prate bol, svrab i krvarenje. Na koži se može pojaviti pigmentacija, venski ekcem, u težim slučajevima dolazi do propadanja potkožnog masnog tkiva. Tromboza je najopasnija posledica proširenih vena.

Proširene vene u trudnoći su prolazno stanje pa se zbog toga uglavnom ne leče. Trudnicama se često preporučuju kompresivne čarape (prva klasa kompresije) koje znatno mogu da umanje neprijatan osećaj u nogama. Dostupan je i veliki broj biljnih krema i gelova koji umanjuju osecaj umora (“težine” u nogama), ali je poželjno da se konsultujete sa Vašim lekarom pre početka njihove primene.

Izbegavajte dugo stajanje i sedenje. Poželjno je da dok sedite držite noge podignute iznad nivoa kukova. Izbegavajte da sedite prekrštenih nogu. Redovno vežbanje je izuzetno korisno. Kada god možete, podignite Vaše noge i pomerajte prste kako bi ubrzali cirkulaciju.  Vodite računa o Vašoj telesnoj težini, prekomerna telesna težina dodatno oslabljuje Vaše vene.

U poodmakloj trudnoći spavajte što više na levom boku, time ćete smanjiti pritisak uterusa na venu i olakšati povratak krvi iz nogu ka srcu. Trudite se da uvek nosite udobnu obuću. Izbegavajte visoke potpetice ali i potpuno ravne cipele. Potpetice bi trebale da budu visoke barem 3 do 4cm. Ovakva vrsta potpetice omogućava fiziološki položaj stopala. Poželjno je da obuća bude izrađena od prirodnih materijala koji omogućavaju da stopala dišu. Izbegavajte dokolenice, koje često stežu noge i dovode do zastoja u cirkulaciji. Otok nogu možete smanjiti masažom stopala i nogu, trudite se da pokreti budu usmereni ka srcu (to je put venske krvi). Na otekle zglobove možete stavljati hladne obloge.

Obavezno se javite svom lekaru ako vene postanu izrazito otečene a koža se zacrveni i postane osetljiva na dodir. Može se javiti i temperatura. Ovo je znak da su se vene upalile i tada je hitna medicinska pomoć neophodna.

Trudnice koje su imale problem proširenih vena i pre trudnoće bi o tome trebale da obaveste svog lekara, kako bi ih pratio i po potrebi uradio dodatne kontrole, ultrazvučni pregled venskog sistema.

Nakon porođaja, u periodu od 3-4 meseca, uglavnom dolazi do povlačenja proširenih vena i poboljšanja kliničke slike.

Danijela Nešovanović, dipl. farm.

Apoteka Plus Magistra ŽivanovićPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top