Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Urinarna infekcija u trudnoći

Poznato je da je netretirana urinarna infekcija u trudnoći povezana sa rizikom od komplikacija kako za majku, tako i za dete, uključujući i povećanje rizika za perinatalni morbiditet. Zbog mogućeg nastanka prevremenog porođaja, male porođajne težine bebe, ali i pijelonefritisa majke, neophodan je veoma ozbiljan farmakoterapijski pristup za simptomatske i asimptomatske urinarne infekcije trudnice. Ohrabruje ishod pravilno sprovedenog farmakoterapijskog plana, koji je skoro uvek uspeh terapije i izlečenje. urinarna infekcija

Sama trudnoća, iako je stanje radosti za majku, zbog prisutnih hormonskih i mehaničkih promena uslovljava promene u normalnim fiziološkim funkcijama urinarnog trakta trudnice, čineći ga podložnim za stvaranje infekcija. Hormoni mogu dovesti do pojave vezikouretralnog refluksa, koji zapravo predstavlja vraćanje određene količine urina u bubreg, što uz povećan intenzitet glomerularne filtracije, eventualnu promenu propustljivosti glomerularne membrane i pojavu glukoze ili proteina u urinu, promenu kiselosti urina i promenu sastava mikroflore urinarnog trakta čini ovaj organski sistem podložnim za razvoj mikroorganizama i pojavu infekcija. Sa napredovanjem trudnoće mogu se javiti problemi uslovljeni povećanom veličinom uterusa i pritiskom koji ostvaruje na mokraćnu bešiku, čemu se pridružuje i problem u sprovođenju svakodnevne higijene, čineći trudnicu podložnom infekcijama.

Osnovne tegobe koje trudnica može osetiti su:

 • učestalo mokrenje i/ili osećaj hitnosti za pražnjenjem bešike
 • poteškoće prilikom mokrenja (ponekad samo osećaj neprijatnosti ili osećaj peckanja)
 • osećaj toplote u nižim partijama stomaka i/ili leđa
 • neprijatan miris urina
 • zamućenost urina, promena boje do braonkaste (nekada zbog prisutne hematurije)

Zapaljenje bubrega, koje je uvek urgentan medicinski problem, lako je razlikovati od urinarne infekcije, jer se karakteriše povišenom telesnom temperaturom, mučninom i povraćanjem, sa pratećim tupim bolom u donjem delu leđa, često samo sa jedne strane.

Kod asimptomatske infekcije urinarnog trakta, trudnica ne mora da oseća bilo kakve tegobe, ali njeni laboratorijski nalazi, uz rezultate urinokulture, predstavljaju signal da je neophodno farmakološki tretirati problem.

Osnovni lekovi izbora kod infekcija urinarnog trakta su antibiotici. Izbor antibiotika se vrši prema kliničkoj slici, antibiogramu, alergijskom statusu trudnice, stadijumu trudnoće i karakteristikama trudnice. Antibiotici za peroralnu primenu, izabrani prema utvrđenom antibiogramu (urinokulturi) primenjuju se kod cistitisa i asimptomatske bakteriurije, dok se pijelonefritis najčešće tretira intravenskom primenom antibiotika u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi. U pojedinim slučajevima, kada su tegobe kod trudnice izražene, lekar može savetovati započinjanje antibiotske terapije pre stizanja rezultata. Uobičajeno antibiotska terapija traje od 4 do 7 dana i završava se uspehom, izlečenjem. Poboljšanje simptoma se očekuje veoma brzo, već za dan-dva, ukoliko se trudnica pridržava režima doziranja i saveta dobijenog od svog farmaceuta. U pojedinim slučajevima, uglavnom kod rekurentnih infekcija (tri i više epizoda cistitisa ili pojava pijelonefritisa tokom trudnoće), preporučuje se antibiotska profilaksa na dnevnoj bazi maksimalno do završetka trudnoće. Iako je najčešći izazivač Escherihia coli, infekcija uzrokovana Streptococcus haemoliticus može stvoriti veće probleme ukoliko se za vreme porođaja prenese na novorođenče, što je moguće sprečiti sprovođenjem adekvatne farmakoterapije tokom porođaja.

Osnovni saveti koji mogu povećati stepen uspešnosti terapije su:

 • redovna primena antibiotika
 • adekvatan unost vode i tečnosti (minimum osam čaša u toku 24 sata)
 • potpuno pražnjenje bešike pri svakom mokrenju
 • češće mokrenje (u skladu sa nagonom)
 • pravilna upotreba higijenskih vlažnih maramica koja podrazumeva pokrete od napred ka nazad uz izbegavanje primene proizvoda koji mogu da iritiraju sluzokožu urinarnog trakta, proizvoda sa jakim mirisima i deterdžentima
 • upotreba odgovarajućih probiotskih sojeva prema savetu farmaceuta (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri su probiotici koji vraćaju balans mikroflori urinarnog trakta). Mogu se naći u formulacijama namenjenim za lokalnu i peroralnu primenu.

Kada se jednom infekcija uspešno sanira, potrebno je do završetka trudnoće voditi računa o već navedenim higijensko-dijetetskim merama, uz povremenu upotrebu lekovitih biljnih pripravaka ili odgovarajućih dijetetskih suplemenata, kako se infekcija ne bi ponovila.

Konzumacija osušenog ploda američke brusnice (ne misli se na kandiranu brusnicu) pokazala se kao mera prevencije urinarnih infekcija i adjuvantno sredstvo pri tretmanu zbog svoje osobine da onemogućava adheziju mikroorganizama, pre svega vrste Escherichia coli na epitel urinarnog trakta. U apotekama su dostupni preparati sa kontrolisanim sadržajem ekstrakta brusnice kojima se postiže sigurnije doziranje. U narodu se koristi i jabukovo sirće, u obliku napitka napravljenog od 2 kašike sirćeta, soka od pola limuna i jedne kašičice meda, što je opravdano sa aspekta podešavanja kiselosti urinarnog trakta.

Danas se često u svrhu prevencije učestalih infekcija koristi D-manoza, vrsta prostog šećera koji se u apotekama može naći u obliku praška za oralnu primenu ili kapsula. Primena D-manoze je bezbedna a efikasnost se zasniva na smanjenju adhezivnosti patogenih mikroorganizama i brzoj eliminaciji iz organizma. Bez jasnih naučnih osnova koriste se: ananas u svežem stanju, seme celera, beli luk, cimet, list peršuna. Verovatno je njihova upotreba zasnovana na diuretičkom I antiinflamatornom delovanju. Upotreba sode bikarbone može dovesti da smanjenja intenziteta osećaja neprijatnosti i peckanja prilikom mokrenja, usled smanjene kiselosti urina, ali nijedan od navedenih suplemenata nije zamena za propisanu farmakoterapiju kod ustanovljene infekcije.

 

Redovnim ginekološkim pregledima sačuvaćete sebe i svoje dete od mogućih komplikacija koje može doneti nelečena urinarna infekcija u trudnoći. Vaša apoteka je vaš partner u očuvanju zdravlja vašeg urinarnog sistema i bezbrižnom vođenju drugog stanja.

 

 

Prof. dr Aleksandra Catić-Đorđević

Apoteka Nevenpharm

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top