Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Važne činjenice o dojenju

Majčino mleko je najkompletnija, najbezbednija i najpraktičnija hrana za bebu. Ono štiti bebu od infekcija crevnih i disajnih puteva kao i od alergija. Pored toga, ono je uvek pri ruci, sterilno je i besplatno!

Dojenje je najprirodniji proces, najlepše iskustvo, jedinstvena veza između majke i bebe, čista ljubav, nešto što je ApotekaPlus-dojenjetako jednostavno i lako, a opet u početku ne ide glatko. Naprotiv, zahtevno je, iscrpljujuće i sa puno prepreka u prvim nedeljama.

Kao porodilja, jako je važno da se okružite pozitivnim ljudima. Razgovarajte sa prijateljicama majkama koje su uspele da doje svoje dete i ne slušajte negativne komentare i loša iskustva. Dojenje je prirodno kao disanje, osluškujete svoje telo i svoju bebu.

Majčino telo reaguje na bebu proizvodnjom mleka.

U prvih par dana posle porođaja, dok Vam još mleko ne nadođe, stavljajte bebu na svoje grudi, a prisustvo deteta će ubrzati pojavu mleka. U ovom periodu javlja se žućkasti iscedak iz grudi, kolostrum, koji ima visok sadržaj antitela i štiti bebu od infekcija. Očekujte nadolaženje mleka od 3 do 4 dana nakon porođaja.

U početku nećete znati kako da dojite bebu, a beba neće znati kako da uhvati dojku, ali ne brinite, bebe imaju urođeni refleks sisanja. Potražite savet patronažne sestre ili iskusne dojilje kako da pravilno namestite areolu bradavice čime možete da sprečite bol i nastanak ragada bradavice. Ako ragade i nastanu, potražite pomoć u apoteci, silikonske bradavice i lanolin će ubrzati zarastanje i olakšati dojenje.

Važno je da se naoružate strpljenjem. Mleko neće odmah nadolaziti pravilno. Biće trenutaka kada nećete imati dovoljno mleka kada je beba gladna, i trenutaka kada nadođe velika količina mleka a beba neće da sisa. Pravilan ritam dojenja između majke i bebe se uglavnom uspostavi nakon više od mesec dana.

Za uspostavljanje pravilnog ritma dojenja od velike koristi može da bude pumpica za izmlazanje. Pumpicu koristite da rasteretite grudi kada nadođe velika količina mleka, a beba nije gladna. Ovo mleko čuvajte u frižideru u odgovarajućoj posudi ili kesi za mleko do 3 dana (ili u zamrzivaču do 4 meseca) i zagrejano na temperaturu tela može se dati bebi kada ogladni, a niste pored nje. Ako napipate čvoriće u grudima, to uglavnom ne treba da Vas brine, čvorići su depoi mleka, laganom masažom i redovnim izmlazanjem neće doći do upale dojke. Tuširanje toplom vodom takođe pomaže otpuštanju mleka.

Majčino mleko je najkvalitetnija hrana za rast i razvoj bebe. Da bi to zaista bilo tako, neophodno je da vodite računa o tome šta jedete, šta pijete, kao i da li su Vam potrebni dodaci ishrani i koji.

Kalorijski unos hrane može i ne mora da bude veći. Važno je da jedete kvalitetno i da  izbegavate unos praznih kalorija. Telo majke za stvaranje mleka koristi hranljive sastojke iz rezervi organizma majke. Ukoliko se ne unose dovoljne količine vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, to može da izazove umor, kao i pad imuniteta majke, što za posledicu može da ima smanjenu količinu zaštitnih imunih faktora u mleku i manju otpornost bebe na prehladu i infekcije.

Dojenje je prirodan proces. Majčino mleko je najzdravija hrana za Vašu bebu. Sve nedoumice i strahove u vezi sa dojenjem otklonite uz pomoć patronažnih sestara, pedijatara, farmaceuta i naravno iskusnih dojilja. Opustite se i uživajte u blizini bebe, njenom mirisu i dodiru.

 

Ana Šupeljaković, dipl. farmaceut

Apoteka PLUS MelemPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top