Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Da li ste se prehladili ili ste i vi postali alergični?

Svi očekuju da će se prehladiti bar jednom tokom godine, ali ne i da će dobiti alergiju koju nisu ranije imali, a to se dešava. Ima i slučajeva da alergična osoba očekuje da, zbog cvetanja biljaka i prisustva polena ili nekog drugog alergena, dobije simptome alergije. Međutim, i ona se može prehladiti, te je važno prepoznati da nije u pitanju samo jaka alergijska reakcija. Prehladu izaziva virus i kao što može napraviti štetu „domaćinu“, tako može i drugima u okolini. Kako zbog sopstvenog zdravlja, tako i zbog zaštite zdravlja drugih, valjalo bi razlučiti da li se može ići u goste, ili je bolje odmoriti kući par dana.

Uprkos preporukama da se za savet obrate lekaru ili farmaceutu, ljudi se često leče na svoju ruku. Nekad je to zato što su sami procenili da imaju alergiju ili prehladu, jer su simptomi slični. Tada posežu za preparatima koji su im nekada pomogli. Neki i pomognu, jer utiču na zajedničke simptome, pa pacijent ostane u zabludi da ima alergiju a ne da je prehlađen i obrnuto. Ovakvo ponašanje može da dovede do komplikacija, pa je važno imati u vidu da se prehlada i alergija značajno drugačije tretiraju. Od pomoći je poznavanje razlika.

Prehlada je najčešće virusnog porekla. Od kontakta sa zaraženom osobom obično prođe par dana do manifestacije simptoma. Počne se sa povremenim kijanjem, zatim nos počne da curi, a onda se i zapuši. Sekret je mutan, žućkast do zelenkast. Čest simptom prehlade je i grebanje u grlu i kašalj. Ponekad mogu da se jave bolovi u grlu, glavi, mišićima i malaksalost. Retko se javlja temeratura i ona je siguran znak da nije u pitanju alergija. Prehlada je češća zimi, ali se može javiti tokom cele godine. Posle najduže dve nedelje ona spontano prolazi, tj. imunitet uspeva da se izbori sa virusom. Nekad, ipak, dođe do komplikacija. Razlog može biti u slabom imunitetu ili u neadekvatnom tretiranju virusne infekcije. Antibiotik nikad nije adekvatno rešenje.

Uzrok alergije nije poznat. Ne zna se još uvek zašto neka, inače neškodljiva supstanca kao što je prašina, polen ili dlaka ljubimca probudi imuni odgovor organizma na način na koji to čine mikroorganizmi, te dolazi do simptoma sličnih prehladi. Reakcija na alergen započinje istog momenta kada se dođe u kontakt sa njim. Slede serije kijanja sa curenjem i zapušenošću nosa. Sekret je bistar i vodenast. Kašalj i grebanje u grlu se ponekad javljaju, ali su suzenje i svrab očiju česti. Period javljanja alergije zavisi od toga na šta je neko alergičan, što za neke osobe znači da su u riziku tokom cele godine. U kalendaru alergije je prikazano kad cveta koja biljka koja može biti izazivač alergijske reakcije i koristan je za određivanje trenutka kada se treba krenuti sa prevencijom. Simptomi alergije traju dok se ne ukloni alergen ili primeni odgovarajuća terapija. Pisali smo ranije i o velikom broju opcija za terapiju. Ukoliko simptomi potraju ili se intenziviraju, potrebno je posetiti lekara (alergologa ili pulmologa) da ustanovi prave razloge i preporuči adekvatnu terapiju.

Sledi slikoviti prikaz specifičnih simptoma za alergiju i prehladu, kao i onih koji su im zajednički.

ApotekaPLUS-AlergijePrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top