Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Dijabetes u trudnoći je uzrok briga svake sedme trudnice

Trudnoća se s razlogom zove drugo stanje. Zbog velikih promena koje se dešavaju u telu, kao i zbog mentalnog i emotivnog opterećenja, zdravlje žena se mora pratiti s velikom pažnjom, naročito ako postoji rizik da se dobije dijabetes u trudnoći.

U toku trudnoće povećanje nivoa šećera u krvi majke olakšava prenos šećera, masti i proteina do ploda kome su neophodne za normalan rast i razvoj. Metabolizam glukoze i  vrednost šećeraApotekaPlus_Dijabetes_trudnoća u krvi zavise od mogućnosti pankreasa da poveća lučenje insulina koje se u trudnoći praktično utrostručava. U slučaju da pankreas trudnice nije u stanju da izluči dovoljne količine insulina, dolazi do porasta vrednosti šećera u krvi i pojave gestacijskog dijabetesa. Ovo stanje može da dovede do komplikacija koje utiču na zdravlje, kako majke, tako i ploda, pa zahteva pojačan nadzor lekara.

Statistički podaci koje je iznelo Međunarodno udruženje za obolele od dijabetesa (International Diabetes Federation) pokazuju da veliki broj žena dobije dijabetes u trudnoći.

  • Jedna od sedam žena koje su iznele trudnoću, ima dijagnostifikovan gestacijski dijabetes.
  • Problemi sa povišenim šećerom u krvi nisu svojstveni samo starijim trudnicama, čak polovina hiperglikemija u trudnoći se javlja kod žena mlađih od 30 godina.

Kod većine žena, gestacijski dijabetes prolazi u toku šest nedelja nakon porođaja. Procena je da će se polovina žena, koja je dobila dijabetes u trudnoći, u 5-10 godina nakon porođaja, razviti dijabetes tipa 2.

Ukupno, u ženskoj populaciji, u naredne dve decenije će se duplirati broj žena sa dijabetesom, odnosno, imaće ga svaka deseta. Među vodećim uzrocima smrti žena, dijabetes je deveti. On je glavni uzrok slepila, kardiovaskularnih oboljenja, bubrežne disfunkcije i amputacije donjih ekstremiteta. Dovoljno o komplikacijama…

Postoji i svetlija strana. Čak 70% slučajeva dijabetesa tip 2 se može sprečiti ranim usvajanjem zdravog stila života. Poštujte preporuke zdravstvenih radnika o ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i terapiji. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije kao i Nacionalnog vodiča za zdravstvenu zaštitu žena, kod zdravih, nekomplikovanih trudnoća, predviđeno je da trudnica obavi 9 pregleda i to 5 zbog lekarskog pregleda i 4 zbog ultrazvučnog pregleda. Imajući u vidu sve prethodno navedeno, pregledi treba da sadrže analize kojima bi se otkrio dijabetes.

Jedan od najvažnijih faktora za kontrolu i prevenciju dijabetesa je samodisciplina. Nažalost, ovo je često slaba tačka. Teško je, pored svega što život sa sobom nosi, posebno voditi računa o zdravom načinu života. Ipak, verujte da je to mnogo lakše, nego ono što se desi ako se ne poštuju potrebe organizma za zdravim načinom života.

Ukoliko imate dijabetes i dalje treba da vodite računa o prevenciji kako bi sprečili i/ili usporili razvoj komplikacija koje prate ovo oboljenje. Pročitajte tekst koji će Vam pomoći da preuzmete kontrolu nad dijabetesom i sledite preporuke.

Vaše dete zaslužuje mamu koja će još dugo biti zdrava i čitava, postarajte se da to i dobije, a mi ćemo pomoći.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top