Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Kako su povezani astma i alergijski rinitis

Uz poštovanje pravila astma i alergijski rinitis ne moraju da predstavljaju teret u svakodnevnim aktivnostima

Jeste li znali da i najpoznatiji sportisti boluju od astme i dalje postižu vrhunske rezultate? Uz pravilnu primenu terapije i pridržavanje saveta stručnjaka astma nije prepreka normalnom životu.

ApotekaPLUS-astma i alergijski rinitis

Astma je oboljenje koje u svojoj osnovi ima zapaljenski proces. Simptomi se obično javljaju pri povećanom fizičkom ili psihičkom naporu i mogu se ublažiti primenom odgovarajućih preparata. Glavni faktor rizika za nastanak astme jeste osetljivost na alergene (polen, prašina, vlaga, hladnoća, životinjske dlake i duvan). Smatra se da astma i alergijski rinitis (polenska kijavica) zapravo predstavljaju isto oboljenje koje se samo ispoljava na različitim delovima sistema za disanje. Pravilno tretirana alergija doprinosi da simptomi astme budu ublaženi.

U Srbiji sa dijagnozom astme živi 1-3% stanovništva. Kada oseti tegobe, prva stanica za svakog pacijenta jeste apoteka, a prva osoba kojoj se obrati jeste farmaceut.

Pacijenti nam se često žale na kašalj, gušenje i sviranje u grudima. Prilikom razgovora posebnu pažnju obraćamo na to kada je bolest počela, da li su neki od simptoma prisutni još od detinjstva, da li postoji alergija i da li je astma kao oboljenje već prisutna u porodici. Svi ovi faktori su nam od značaja kako bismo dali pravi savet.

Nakon toga uvek pitamo pacijente da li su obavili snimanje pluća i spirometrijsko ispitivanje kako bi bio poznat stepen suženja disajnih puteva. Apoteka je mesto i gde pokušamo da saznamo i da li je pacijent upućen na alergološke probe. Ukoliko dobijemo negativne odgovore, savetujemo pacijente da što pre urade ove analize kako bi im bila propisana najbolja terapija u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Posebnu pomoć u apotekama pružamo savetima koje upućujemo pacijentu – redovna primena terapije, prestanak pušenja, zdrava ishrana, izbegavanja alergena, prevencija i blagovremena terapija kada je u pitanju alergija i infekcija disajnih puteva.

Tokom razgovora, pacijent nam često i nesvesno otkrije da ne ume da koristi pravilno pumpicu koja mu je propisana, pa je naš zadatak da objasnimo i da obučimo osobe obolele od astme kako da primenjuju ovaj vid terapije.

Astma je bolest koja je često udružena sa drugim stanjima i poremećajima u organizmu i moramo posebno biti na oprezu kada je propisano više lekova i detaljno proveriti da li pacijent zna kako se primenjuje terapija kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

Najčešća pitanja se odnose na to šta treba raditi kada se javi astmatični napad.

Naš odgovor je da je potrebno da se telo postavi u sedeći položaj i da se započne terapija pumpicom, što treba ponavljati na pet minuta i pristupiti vežbama disanja. Oboleli od astme ne sme biti savladan strahom ili panikom. Ukoliko i pored primenjenog astmatični napad i dalje traje, neophodno je javiti se hitno lekaru.

Opisali smo Vam samo mali broj situacija sa kojima se svakodnevno susrećemo u radu. Za Vas smo uvek tu kao najdostupniji zdravstveni radnici, da Vam pomognemo i razrešimo sve Vaše dileme koje se odnose na zdravlje.

Slobodno nam se obratite!

Vaše Apoteke PLUSPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top