Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Kako vratiti balans vaginalnoj mikroflori?

Vaginalne infekcije su čest problem kod žena svih starosnih doba i razlog posete ginekološkoj ordinaciji. Većina žena će verovatno bar jednom u životu imati bakterijsku vaginalnu infekciju.  Sklone su ponavljanju i kada se dese, povezane su sa nizom komplikacija. Pored toga što je važno lečiti ih, od izuzetnog je značaja i delovati preventivno i pokušati sprečiti njihov razvoj. Prirodni štit od ovih infekcija je vaginalna flora u kojoj su zaštitni mikroorganizmi.

Narušavanje ravnoteže vaginalnog ekosistema pogoduje razvoju genitalnih infekcija, do čega dolazi usled pada Vaginalne infekcije-ApotekaPLUSimuniteta zbog stresa ili bolesti (npr. dijabetes), tokom trudnoće i menopauze ili nakon upotrebe kontraceptiva sa velikim dozama hormona estrogena, usled dugotrajne primene antibiotika, preterane upotrebe sredstava za intimnu negu, svakodnevog nošenja dnevnih uložaka i tampona, pranja veša na temperaturi nižoj od 60 stepeni celzijusa i zbog suviše uske, tople i vlažne odeće.

Faktora rizika ima mnogo, neki se mogu izbeći a neki i ne. Onaj koji se sigurno može kontrolisati je ishrana, koja je i inače ključna u prevenciji svakog oboljenja. Da bi se prevenirao razvoj štetnih mikroorganizama, treba redovno jesti i izbegavati prerađene ugljene hidrate (npr. slatkiši i proizvodi od belog brašna), previše kiselu hranu i veće količine alkohola – koji se metaboliše u šećer i hrani gljivice.

Ukoliko dođe do vaginalne infekcije, žene se obično žale na pojačan vaginalni sekret, često neugodnog mirisa, peckanje ili svrab u genitalnoj regiji i traže način kako da se oslobode neprijatnih simptoma. Probiotici mogu pomoći jer ih čine dobre bakterije, koje treba da nadomeste izgubljene zaštitne mikroorganizme u vagini i omoguće obnavljanje vaginalne flore.

Korišćenje vaginalnih probiotika deluje brže od terapije oralnim probioticima, jer za 2-3 nedelje obnavljaju vaginalnu floru. Oralnim probioticima je potrebno i do 2 meseca da ispolje povoljan efekat.

Postoje vaginalni probiotici sa kombinacijom Lactobacillus acidophilus-a, mlečne kiseline i izoflavona, koja istovremeno sprečava rast nepoželjnih mikroorganizama i pomaže ishranu  dobrih bakterija. Koriste se u slučajevima privremenog poremećaja ravnoteže flore urogenitalnog sistema i pojave bakterijskih vaginoza, infekcija urinarnog trakta ili gljivičnih vaginoza.

Lactobacillus achidopilus je dobra bakterija i sprečava rast nepoželjnih sojeva bakterija, stvarajući im nepovoljne uslove za rast i ograničavajući im razmnožavanje.

Mlečna kiselina održava adekvatan pH vaginalne sluznice, zaustavlja rast patogenih bakterija, čuvajući integritet grlića materice, te smanjuje infekcije gornjeg genitalnog trakta.

Izoflavoni povećanjem nivoa glikogena doprinose boljoj ishrani  dobrih bakterija.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top