Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Male promene u ishrani za bolje raspoloženje

Čitav niz neprijatnih simptoma ima svoj koren u lošim navikama u ishrani. Neke od njih vrlo jasno možemo da povežemo sa ishranom: gasovi, nadutost, grčevi u stomaku, neredovno i otežano pražnjenje, gorušica, kao i osećaj težine u stomaku nakon obroka. Loše raspoloženje, letargičnost, usporenost, prenaglašen umor se takođe mogu javiti kao posledica nepravilne ishrane.

Navedeni simptomi se mogu značajno ublažiti uz pravilno kombinovanje namirnica u okviru jednog obroka i pravljenje odgovarajućeg razmaka između obroka.ApotekaPLUS-gasovi, nadutost, grčevi u stomaku

Za lakše varenje treba kombinovati jednu vrstu namirnica sa visokim sadržajem proteina (meso, ribu, jaja ili sir) sa svežim povrćem (salata od svežeg povrća). U istom obroku treba izbegavati različite vrste proteina, odnosno meso i mlečne proizvode.

Namirnice koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata (hleb, krompir, testenina) se, takođe, lepo kombinuju sa svežim povrćem. Voće je najbolje jesti kao zaseban obrok ili u kombinaciji sa koštunjavim plodovima (orasi, bademi, lešnici).

Kombinovanje namirnica sa visokim sardžajem ugljenih hidrata sa proteinskim namirnicama kod većine ljudi izaziva gasove i težinu u stomaku. To je, na primer, najčešća kombinacija u srpskoj kuhinji, krompir i meso na različite načine.

Različite namirnice zahtevaju različito vreme za preradu i napuštanje želuca, pa je tako nakon obroka od voća, dovoljno napraviti 1h razmaka do narednog obroka. Potrebna pauza posle obroka koji je sadržao ugljene hidrate i povrće je 3h, a nakon obroka sa mesom i svežim povrćem 4h.

Unos vode je jako važan za funkcionisanje varenja i čitavog organizma. Započinjanje dana sa 2-3 čaše mlake vode može da pomogne buđenju ogranizma i uspostavljanju pravilnog ritma pražnjenja creva. Pola sata pre obroka ili 2 sata nakon obroka je najbolje vreme za vodu. U tom periodu, treba piti što više vode. Imajte na umu da čovek može da živi više od mesec dana bez hrane, a samo nedelju dana bez vode.

Umerena fizička aktivnost, hodanje ili vožnja bicikla, u trajanju od najmanje pola sata 3 puta nedeljno, pored svih dobro poznatih benefita po zdravlje, povoljno će uticati i na pokrete creva i ubrzati varenje.

Marina Antić Levnajić, dipl. farmaceutPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top