Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Prepoznajte da li vas muči najpoznatija ili najčešća glavobolja?

MIGRENA – NAJPOZNATIJA GLAVOBOLJA

Kad imam migrenu jako se loše osećam. То nije samo glavobolja, jako mi je muka, puno puta povraćam i nisam u stanju da odem na posao, obavim kućne poslove, ра čak ni da se staram o sopstvenoj deci. Pa i sutradan, kada glavobolja prođe, osećam umor i malaksalost…

Svaka sedma odrasla osoba pati od migrene. Obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji i prati obolelu osobu tokom čitavog života. Sa starenjem napadi migrene se prorecđuju i manje su jaki. Žene tri puta češće od muškaraca pate od migrene, a napadi se često javljaju oko menstruacije.

Migrena je poremećaj puteva koji prenose informacije o bolu glave i šesto se javlja kod više članova jedne porodice. Odlikuje se napadima jake i pulsirajuće glavobolje koja obično počinje u slepoočnici.

U napadu migrene, pored bola, često su prisutni mučnina, povraćanje, kao i osećaj da smetaju svetlost i buka.

Tokom napada, obolela osoba је onesposobljena, a napadi se ponavljaju nekoliko puta godišnje do više puta mesečno. Do sledećeg napada migrene, obolela osoba se oseća potpuno dobro.

Lek treba uzeti na početku napada kada je bol umeren, a mučnina slabo izražena. Važno је da se vodi računa о učestalosti uzimanja analgetika, zato što često uzimanje analgetika može da dovede do razvoja hronične glavobolje.

Kad imam glavobolju to je kao da mi je čvrsto vezana traka oko glave ili nosim tesnu kapu. Bol nije mnogo jak, ali mi je teže da normalno funkcionišem…

GLAVOBOLJA TENZIONOG ТIРА — NAJČEŠĆA GLAVOBOLJA

Ovo je česta glavobolja od koje svako ponekad pati, te se označava kao obična. Nešto је češća kod žena, u četvrtoj deceniji života, međutim, može da se javi u bilo kom dobu. Kod nekih ljudi se javlja često, ра čak i svakodnevno i narušava kvalitet života obolelog.

Smatra se da ova glavobolja zahvata ili potiče od mišića glave i vrata.

Različiti uzroci mogu da dovedu do glavobolje tenzionog tipa, a najznačaniji su stres i napetost mišića zbog lošeg držanja tela. Odlikuje se bolom tipa stezanja koji zahvata obe strane glave i često se širi ka vratu.

Воl je umereno jak i smanjuje radnu sposobnost, ali ponekad može da bude toliko jak da potpuno ometa svakodnevne aktivnosti. Osim glavobolje koja može da traje od par sati do nekoliko dana, drugih tegoba obično nema.

Kada je glavobolja česta, pored lekova, preporučuju se vežbe za popravljanje držanja i opuštanje vratnih mišića, kao i različite tehnike relaksacije. Suviše često uzimanje lekova za ovu glavobolju, kao i kod migrene, može da dovede do razvoja hronične glavobolje.

Doc. dr Jasna Zidverc – Trajković, neurolog,

Rukovodilac Centra za glavobolje Klinike za neurologiju Kliničkog centra SrbijePrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top