Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Preuzmite kontrolu nad dijabetesom

Upoznajte dijabetes!

Šećer je jedan od najvažnijih izvora energije za Vaše telo, ali se može iskoristiti tek kada iz krvi uđe u ćelije. Da bi se to dogodilo, potrebna je dovoljna količina insulina. U dijabetesu se ne proizvodi dovoljno insulina u pankreasu i/ili su ćelije neosetljive na insulin. Zbog toga ulazak šećera iz krvi u ćelije nije adekvatan, a kao posledica raste vrednost šećera u krvi. Dijabetes je hronično stanje u kome postoji stalno povišen nivo šećera u krvi, a smanjen u ćelijama tela. 

S ovom bolešcu је, pridržavajući se pravila zdravog života, lečenja i pravilne ishrane, moguće kvalitetno i dugo živeti. 

Pronalaženje ravnoteže između pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i lečenja, osnova је dobrog života sa dijabetesom. Samokontrola tu može pomoći. To znači da sami pazite na svoj šećer u krvi i aktivno učestvujete u lečenju svoje bolesti.  

Samokontrola podrazumeva i samodisciplinu

То је izuzetno važno, jer mnogo toga što učinite tokom dana utiče na Vaš šećer u krvi. Vi sami svakodnevno uzimate svoje lekove. Vi odlučujete šta i kada jedete. Vi birate kako, kada i koliko ste fizički aktivni. Kod Vas је ključ Vašeg zdravlja.

Samokontrola nivoa šećera (kontrola glikemije) je sastavni deo lečenja šećerne bolesti i ujedno najbolji način da saznate kako hrana, lekovi i fizička aktivnost utiču na nivo šećera u krvi i koja је njihova međusobna veza. 

Kontrola glikemije Vas stalno podstiče na oprez, daje Vam mogućnost korigovanja terapije i mogućnost intervencije u slučaju neke komplikacije. Aparati za merenje šećera u krvi (glukometri) su sada svima dostupni i sa velikom tačnošću Vam mogu pomoći da kontrolišete svoj šecer. Oni su laki za rukovanje i treba ih redovno koristiti.

Najbolji način da utvrdite da li je Vaša bolest dobro regulisana je redovno merenje šećera u krvi. Nivo šećera u krvi treba da merite na pravi način i u vreme koje najefikasnije može da pokaže dnevne oscilacije.

Šta је dnevni profil glikemije? merenje šećera u krvi - Apoteka PLUS

Dnevni profil glikemije predstavlja 7-8 merenja i beleženja rezultata, u toku istog dana, po sledećem rasporedu:

 • Pre svih glavnih obroka (doručka, ručka i večere) i 1,5-2 sata nakon njih
 • Uveče, pred spavanje
 • U 3 sata ujutru (ovo merenje je neophodno samo kada je osoba na terapiji insulinom)

Koliko često treba da merite nivo šećera u krvi? 

 • Ako imate dijabetes tip 1– uradite dnevni profil glikemije najmanje 2 puta nedeljno, a u međuvremenu prekontrolišite nivo glikemije našte najmanje još jednom nedeljno.
 • Ako imate dijabetes tip 2 i koristite lekove – uradite dnevni profil glikemije jednom mesečno, a u međuvremenu izmerite glikemiju našte i posle obroka još jednom nedeljno.
 • Ako imate dijabetes tip 2 i primate insulin – uradite dnevni profil glikemije jednom nedeljno, a u međuvremenu proverite glikemiju našte i posle obroka još jednom nedeljno.

Imajte na umu: samokontrola je jedini način da baš svakog dana znate kako je Vaša bolest regulisana. Dobro regulisana šećerna bolest znači da je vrednost Vašeg šećera u krvi na prazan stomak do 7,0 mmol/l, a dva sata nakon obroka ispod 9 mmol/l.

Kad je potrebno češće kontrolisati šećer?

Samokontrolu je potrebno intenzivirati u svakoj situaciji kada postoje odstupanja od normalnog načina i režima života (promene u ishrani, u fizičkoj aktivnosti, kao i tokom neke druge bolesti).  

Izuzetno je važno izmeriti nivo šećera u krvi pre fizičke aktivnosti, kao i 2 sata posle fizičke aktivnosti. Tako ćete biti u prilici da odmah preduzmete odgovarajuće mere.

Saveti za pravilno merenje šećera u krvi:

Operite ruke – prvo dobro operite i obrišite ruke jer prljavština, sapun i hrana mogu uticati na rezultat merenja. Ako koristite alkohol, sačekajte da se dobro osuši.

Zagrejte ruke – ako su Vam ruke hladne, znači da nemate dovoljno krvi u kapilarima i samim tim ćete imati poteškoća u dobijanju odgovarajuće kapljice krvi. Zbog toga se preporučuje da zagrejete ruke toplom vodom ili da dobro protrljate šake i prste pre merenja.

Redovno menjajte mesto testiranja – koristite za svako naredno merenje drugi prst ili deo prsta. Ovo omogućava prstima da se oporave nakon testiranja.

Redovno menjajte iglice – koristite svaki put novu iglicu, jer korišćenje iglice više puta može da istupi iglicu, ра ćе ubadanje biti bolnije, ali može doći i do prenošenja infekcije (o ovome naročito vodite računa ako više osoba koristi isti aparat).

Podesite dubinu ubadanja na odgovarajući nivo za Vas – ovo može značajno da smanji bol za vreme testiranja. Bolje je da bude malo dublji ubod, nego da se pritiska prst kako bi se dobila krv.

Vođenje dnevnika samokontrole

Upisivanje rezultata merenja šećera u krvi u posebnu tabelu (dnevnik) omogućava bolju kontrolu bolesti.

Zapisujte svaki izmereni rezultat, zajedno sa informacijom o veličini obroka i nivou fizičke aktivnosti u vreme merenja. Veličinu obroka i nivo fizičke aktivnosti sami procenite i pratite u kojoj meri utiču na Vaš nivo šećera u krvi.

Dnevik samokontrole uvek nosite sa sobom, jer ćе on biti od velike pomoći Vašem lekaru da odluči koja је terapija za Vas najefikasnija.

Samokontrola nivoa šećera u krvi nije jedini segment samokontrole šećerne bolesti

Samokontrola bolesti podrazumeva program neophodnih mera za osamostaljivanje obolelih od šećerne bolesti u kontroli dijabetesa između dva pregleda kod lekara:

 • Kontrolu telesne težine
 • Poseban režim pravilne ishrane
 • Fizičku aktivnost
 • Redovno i pravilno uzimanje terapije
 • Redovnu kontrolu nivoa šećera u krvi
 • Evidenciju rezultata dobijenih kontrolnim pregledima – vođenje dnevnika

Visoke vrednosti šećera u krvi mogu da dovedu do brojnih komplikacija

Dijabetes se razvija polako i ne boli, a može dovesti do ozbiljnih oštećenja očiju, srca, bubrega, nerava i krvnih sudova. Komplikacije nastaju postepeno a mogu se sprečiti dobrom regulacijom vrednosti šećera u krvi.

Šta možete da uradite sami?

Opšta pravila

 • Vodite računa o dobroj kontroli glikemije
 • Krećite se svakodnevno
 • Vodite računa o idealnoj telesnoj masi, zdravo se hranite
 • Nemojte pušiti
 • Redovno kontrolišite krvni pritisak i redovno uzimajte lekove koje Vam je lekar propisao
 • Redovno posećujte svog izabranog lekara
 • Pored redovnih kontrola, na 3-4 meseca posetite svog dijabetologa i proverite HBA1C (glikozilirani hemoglobin) i masnoće u krvi
 • Jednom godišnje pregledajte očno dno, idite na internistički pregled, proverite stanje Vaših bubrega i tražite da Vam neurolog pregleda stopala

Oči

 • Obratite pažnju na promene vida i redovno kontrolišite očno dno, iako dobro vidite

Bubrezi

 • Kontrolišite sadržaj belančevina u urinu, i setite se da na redovnu kontrolu ponesete urin na pregled
 • Ograničite količinu belančevina i soli u ishrani

Srce

 • Obratite pažnju na bolove u grudima i/ili na otežano disanje

Noge

 • Obratite pažnju na bolove u listovima, grčeve, trnjenje i smanjen osećaj za dodir
 • Redovno, svako veče, pregledajte stopala

 

Najdostupniji zdravstveni radnik, koji Vam može pomoći u sprovođenju samokontrole, je Vaš farmaceut. Zato, ako imate neko pitanje ili nedoumicu o pravilnoj upotrebi lekova, načinu ishrane ili samokontroli šećera u krvi, između dve posete lekaru – pitajte svog farmaceuta.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top