Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

PROLEĆNI UMOR – zašto se javlja i kako ga pobediti

Ukoliko se osećate umorno, kao da nemate energije,  osetljiviji ste na stres i teže obavljate svakodnevne obaveze, moguće je da prolazite kroz fazu adaptacije na novo godišnje doba i osećate prolećni umor. Simptomi prolećnog umora mogu biti apatija, nedostatak motivacije, loše raspoloženje, razdražljivost, pospanost, tuga, glavobolja i mogu potrajati čak do juna. To nije bolest već stanje, nastalo kao posledica slabije fizičke aktivnosti, vitaminsko-mineralnog deficita zbog jednolične ishrane, kao i borbe našeg imunog sistema sa virusnim i bakterijskim infekcijama tokom zimskog perioda.

Kako biste pomogli sebi, neophodno je da hidrirate organizam i pijete najmanje 1,5-2 litre tečnosti. Kafa nije tečnostProlećni umor- ApotekaPLUSkoja će pomoći hidraciji, već suprotno. Ako popijete jednu šolju kafe, dodajte sebi 6 šolja vode. Kafa je jak diuretik, kao i mnogi čajevi. Pijenjem ceđenih sokova i vode pomažete i detoksikaciju i čišćenje organizma. Započnite dan sa dve šolje mlake vode, pre doručka i nadoknadite tečnost bez koje ste ostali tokom noći.

Za popunjavanje vitaminsko-mineralnog deficita i vraćanje energije možete:

  • jesti raznovrsno voće i povrće (najbolje da je sveže), žitarice celog zrna ili klice žitarica
  • unositi antioksidanse, među kojima je najpoznatiji vitamin C, pa zatim bioflavonoide, beta karoten, vitamin E, kao i mineralne antioksidanse (npr.selen, bakar, mangan)
  • povećati unos vitamina B grupe koji doprinose normalnom metabolizmu ugljenih hidrata i masti, a samim tim i stvaranju energije.

Ograničenjem unosa šećera i češćim, a manjim obrocima, izbegavaju se nagli padovi energije u svako godišnje doba. Vodite računa da ne upadnete u zamku stalnog grickanja. Između obroka je neophodno da prođe bar tri sata, kako ne biste poremetili funkcinosanje insulina i drugih važnih procesa. Ako prođe manje vremena, pratiće vas osećaj gladi i iscrpljenosti bez obzira što jedete količinski dovoljno, jer nutritivni sastojci neće dolaziti do ćelija u dovoljnoj meri. Ne bi trebalo ni da prođe više od pet sati između obroka, jer metabolizam remetite na drugi način i usporavate ga.

Za normalno funkcionisanje imunog sistema potreban je dovoljan unos cinka, vitamina C, D3, A i E , omega-3 masnih kiselina, a za održavanje funkcije koštano-zglobnog sistema (naročito kod osoba sa smanjenom gustinom koštane mase) potrebno je svakodnevno unositi magnezijum i kalcijum (koji prati unos vitamina K2 i D3).

Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom pokreće cirkulaciju i odličan je način da započenete dan i podignete nivo energije. Ukoliko uspete da u toku dana bar sat vremena provedete na otvorenom, još bolje. Ako tih sat vremena budete proveli u šetnji ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti – najbolje za organizam. Kvalitetno proveden dan, dobar je put u kvalitetan noćni san, koji je vrlo važan za zdravlje.

Ukoliko i pored svega navedenog i dalje osećate umor, vredi proveriti krvnu sliku, jer ponekad sve ove simptome može da izazove nedostatak gvožđa i folne kiseline.

dipl. farm. spec. Dragana Manić

Apoteka PLUS Kod sunčanog sataPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top