Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Šta je to što vas može naterati da ostavite duvan?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije uspešnost ostavljanja cigareta (uz apstinenciju od bar 6 meseci) se kreće od 24% kada se ostavlja samostalno, bez ikakve pomoći,  do 84%  ukoliko postoji intenzivno savetovanje sa lekarom. ostavljanja cigareta

Treba ostaviti duvan, bez obzira da li postoje očigledni zdravstveni problemi ili ne. Dokazano je da posledice postoje, samo je pitanje kome će se, kad i u kojoj meri manifestovati konkretne tegobe. Razume se, to nije lako, jer se ne prekida ružna navika, već teška zavisnost.

Spisak koristi od ostavljanja duvana može poslužiti kao motiv:

  • 20 minuta od poslednje cigarete puls i pritisak se normalizuju (spuštaju)
  • Nivo ugljen-monoksida se smanjuje na normalu posle 12 h
  • Poboljšava se cirkulacija i funkcija pluća, posle 2-12 nedelja
  • Kašalj i brzo zamaranje se smanjuju posle 1-9 meseci
  • Rizik od koronarne bolesti se smanjuje na pola od pušačkog, posle godinu dana
  • Rizik od moždanog udara se spušta na nivo nepušača, posle 5-15 godina
  • 10 godina posle, rizik od raka pluća se smanjuje na pola, a smanjuje se i mogućnost pojave kancera usta, grla, jednjaka, bešike, grlića materice i pankreasa
  • Posle 15 godina rizik od koronarne bolesti je kao kod nepušača
Ostavljanje cigareta produžava životni vek. Osobe koje ostave cigarete, posle srčanog udara smanjuju šansu za pojavu ponovnog za 50%.

Značajno je i smanjivanje rizika od bolesti koje su posledica pasivnog pušenja kod dece (kao što su astma ili ušne infekcije). Postoji još jedan uticaj koji nije zanemarljiv – odrasli služe kao model deci, koja se na njih ugledaju. Veća je verovatnoća da će deca pušača postati pušači. Ako se ne brinete za svoje zdravlje, mislite o njihovom. Za toliko morate biti odgovorni.

Mlađoj populaciji se mnoge bolesti čine daleke, ali postoje i one koje ih brinu, poput impotencije koja se može povezati sa pušačkim stažom, ali i poteškoće da se ostane u drugom stanju, prevremeni porođaj, spontani pobačaj, kao i mala telesna težina bebe na rođenju.

Najbolja priča o ostavljanju duvana je priča jedne devojke, koja je takoreći slučajno uspela da se okane jedne od najpogubnijih stvari koje čovek sam sebi priređuje. Jednom prilikom se prehladila i prođe jedan dan u borbi sa prehladom, kada je ona konstatovala da nije zapalila cigaretu ceo dan. Rekla je sebi: „Neka, nema veze, kasnije ću da zapalim“. Kako je vreme odmicalo, svaki put kada je htela da zapali, rekla bi sebi istu stvar. I tako je prošlo 20 godina….

Možda je baš ovo recept koji biste mogli da isprobate, jer ako budete razmišljali o cigaretama kao o „zabranjenom voću“ rešavanje problema postaje višestruko teže.

Jeste, osoba koja hoće da ostavi cigarete treba da vodi računa o mnogo čemu. Ipak, to je dobro. Umesto da brine o tome kako će da se izleči od neke teške bolesti, bolje da vodi računa o tome da pije dosta tečnosti, da se češće tušira, dovoljno odmara, kreće posle jela, da bude fizički aktivna, izbegava veće količine alkohola i kafe, kao i teška jela i slatkiše. S druge strane, sve su ovo saveti kojih se inače treba pridržavati, a ne samo prilikom ostavljanja cigareta. Veliki broj pušača se obmanjuje razmišljanjima kako oni mogu ostaviti cigarete kad hoće, kako im pušenje ne smeta, ni finansijski ni zdravstveno, kako oni vole da puše. Znači postoji otpor prema ostavljanju cigareta, što je upravo dokaz da ne mogu da ostave kad žele, jer taj momenat želje nikako da dođe.

Možda je rešenje u tome da se odvikavanju ne posvećuje prevelika pažnja, već da se to jednostavno uradi. Prebaci se fokus na druge stvari, a kad se shvati da je prošao jedan dan bez njih, dođe na red da se kao što je ona devojka uradila, kaže „kasnije“. Kako je prošao jedan, može da prođe i drugi, treći…  Uvedite ritual  da počastite sebe nakon svakih nedelju ili mesec dana.

Mnogi su uspeli da ostave pušenje, možete i vi!Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top