Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Značaj gvožđa za organizam

Ukoliko imate konstantan osećaj umora, a odmarate u dovoljnoj meri, bledi ste i lošijeg raspoloženja, to može biti jedan od  mogućih simptoma nedostatka gvožđa u organizmu.

Gvožđe je najvažniji mikroelement, koji je uključen u mnoge metaboličke procese. Neophodno je da ga u organizam unosimo ishranom, suplementima i/ili lekovima u zavisnosti od nedostataka. Osnovna funkcija gvožđa je da u sklopu hemoglobina učestvuje u transportu kiseonika i hranljivih materija do tkiva, pored toga, neophodno je i za sintezu i funkciju mnogih enzima.

Nedostatak gvožđa dovodi do jedne vrste anemije koja se naziva sideropenijska anemija. U cilju procene statusa gvožđa u organizmu radi se analiza krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina (Hb), gvožđa (Fe) i feritina. U zavisnosti od navedenih vrednosti započinje se lečenje.

Nedostatak gvožđa se može javiti i kod zdravih i kod bolesnih. Često dolazi do nedostatka gvožđa kod dece u periodu rasta i razvoja, trudnica i porodilja, sportista i starijih osoba. Kod različitih bolesti javlja se nedostatak gvožđa usled povećanih gubitaka i potrošnje.

Nedostatak gvožđa može izazvati dosta simptoma:

  • opšta slabost i malaksalost
  • umor i brže zamaranje
  • nesvestica i vrtoglavica
  • glavobolja
  • zujanje u ušima
  • nedostatak vazduha
  • lupanje srca i bolovi u grudima
  • bolovi u mišićima

Ishranom, dnevno unesemo oko 10-20 mg gvožđa, uglavnom preko mesa, žitarica i povrća. Od svega toga apsorbuje se 1 mg, što je za muškarce i žene u postmenopauzi optimalna dnevna doza, ali kod žena u reproduktivom periodu, u periodu rasta, trudnoće i laktacije potreba za gvožđem je povećana u odnosu na optimalnu dozu.

Kako se i ishranom, a i suplementima i lekovima samo mali deo 10-20% od unetog gvožđa resorbuje  neophodno je dovoljno dugo i u odgovarajućim dozama unositi gvožđe. Obzirom da postoje različite vrste anemije uvek je važno tragati za uzrokom anemije.

Vodite računa o tome da je za neke suplemente i lekove važno kada se unose, sa kojom hranom i koliko pre ili posle jela, zato se uvek posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom.

značaj gvožđaPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top