Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

pH vrednost kože

Termin “pH vrednost” je nešto o čemu se godinama unazad mnogo priča. Skoro da nema nikoga ko nije čuo za to ili pročitao te reči na šamponima ili kremama. Ali koliko ljudi zaista zna šta predstavlja ova skraćenica, šta ona znači i koja je pH vrednost kože?

“pH” je skraćenica od latinskog izraza “potentia hydrogenii” a prevodi se kao “koncentracija vodonikovih jona”. pH vrednosti omogućavaju pravljenje razlike između kiselina i baza i njihovo obeležavanje prema jačini. Sve što sadrži vodu takođe ima pH vrednost, koja može biti utvrđena uz pomoć elektronskog pH metra ili indikatora poput lakmusa. Kad je pH vrednost do 7, reč je o kiseloj sredini, a ako je preko 7, u pitanju je bazna. U hemijskom smislu vrednost 7 je neutralna. Međutim, za kožu je neutralna ona sredina koja odgovara pH vrednosti njenog površinskog sloja.

Kakav je zaštitni sloj kože?

Kako hidrolipidni film na površini kože sadrži vodu, postoji način da se izmeri pH vrednost kože. Pre oko sto godina je otkriveno da je koža donekle kisela. Uz pomoć savremenih tehnika merenja, utvrđeno je da je prosečna pH vrednost kože 5,5. To znači da koža ima kiseli zaštitni sloj, što je posledica prisustva prirodnih kiselih supstanci koje se nalaze u znoju, sebumu i rožnatim ćelijama.

Značaj kisele prirode površine kože je velik, jer takva sredina odbija štetne mikroorganizme i negativne uticaje iz okruženja. Zahvaljujući tome, kiseli zaštitni sloj štiti kožu od infekcija, iritacija, alergija i isušivanja. Netaknuti kiseli zaštitni sloj takođe ima funkciju prirodnog dezodoransa, pošto svodi na minimum razlaganje znoja koje izaziva neprijatan miris tela. Stoga je važno sačuvati kiseli zaštitni sloj i ne činiti bilo šta što bi moglo da ga ošteti. Dakle, važno je koristiti preparate za negu koji su neutralni za samu kožu.

Koja pH vrednost preparata je adekvatna za kožu?

pH vrednost kože je 5,5, što znači da treba koristiti preparate za negu kože koji imaju istu pH vrednost, kako bi se ona održala. Na primer, trebalo bi da izbegavate da perete telo “normalnim” sapunom pošto sapunjava voda ima pH vrednost od 8 do 12 i uništiće kiseli zaštitni sloj. Pranjem “pH neutralnim” proizvodima, čija je pH vrednost 7, koja se znatno razlikuje od pH vrednosti kože koja je 5,5, može se oštetiti kiseli zaštitni sloj. Na kraju, treba da izbegavate svaki kontakt sa baznim rastvorima prilikom rada.

Kako bi se sačuvao prirodni zaštitni omotač kože i očuvala njegova funkcija, važno je u svakodnevnoj higijeni i nezi birati kozmetiku koja ne narušava prirodni balans na površini kože i ima vrednost pH 5,5.ph vrednost kože

Preparati za negu kože beba i odraslih sa pH vrednošću 5,5

Na tržištu Srbije je prisutan brend Sebamed, koji vodi računa o tome da proizvodi za negu kože odraslih i dece imaju pH vrednost 5,5.

Jedna od najnovijih linija za negu kože lica Sebamed PRO!, takođe ima ph vrednost kože 5,5. Međutim, to je samo jedan od razloga zbog kojih se treba opredeliti za ovu liniju i o tome možete pročitati ovde.

Što se tiče beba i dece, pročitajte više o nezi kože beba tokom zime, kao i tekst u kome se možete bliže upoznati sa Sebamed preparatima za negu bebine kože, koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože. Svesni dilema na temu kako i koliko kupati bebe, skrećemo pažnju i na tekst koji se bavi i ovom temom.

ApotekaPLUS-sebamedbaby

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top