Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Urinarne infekcije – pomozite sebi, ublažite nelagodnost

Urinarni sistem sastoji se iz mokraćne bešike, bubrega i kanala koji ih spajaju. Urinarne infekcije najčešće nastaju kada mikroorganizmi inficiraju delove urinarnog sistema. Obično se javljaju kao upala mokraćne cevi (uretritis) ili bešike (cistitis). Mogu biti bez simptoma, ili uz: učestalo mokrenje sa malom količinom urina, peckanje i bol u donjem delu stomaka ili leđa, sa visokom temperaturom, mučninom i povraćanjem. Boja urina može varirati od svetlo žute, do tamnobraon i crvene, a miris urina može biti neprijatan.

ApotekaPLUS-urinarne infekcije

Karakteriše ih ponavljanje (rekurentna infekcija). Nelečena ili nepravilno lečena, urinarna infekcija se može proširiti ka bubrezima, kada se razvija pijelonefritis, koji može ostaviti trajne posledice i oštećenja.

Žene su u većem riziku pošto imaju kraću mokraćnu cev, što skraćuje put bakterijama. Prosečno svaka druga žena bar jednom tokom života dobije urinarnu infekciju. Kod muškaraca često su u vezi sa drugim zdravstvenim stanjima, kao što su kamen u bubregu ili uvećana prostata. Faktori rizika kod oba pola su dijabetes, bolesti bubrega, oslabljen imuni sistem, kateter, godine (u većem riziku su osobe starije od 65 godina), kao i trudnoća. Takođe, i nezaštićeni seksualni odnosi olakšavaju prodor bakterija. Za postavljanje dijagnoze potrebno je uraditi analizu uzorka jutarnjeg urina, urinokulturu i ultrazvuk urinarnog sistema.

U prevenciji veoma je važno nakon upotrebe toaleta blago se obrisati ka pozadi čime se sprečava širenje bakterija iz rektuma, ne koristiti toalet papir u boji, dezodorisana sredstva za pranje, tampone i određene uloške (iritacija smanjuje sposobnost odbrane od infekcije). Veš ne sme biti sintetski, odeća tesna ili neudobna, a fizičke aktivnosti moraju biti prilagođene. Ukoliko se infekcija javi treba prazniti bešiku pri najmanjem osećaju, jer zadržavanje urina doprinosi razmnožavanju bakterija. Potrebno je izbegavati hranu koja iritira bešiku (začini, alkohol, kofein).

ApotekaPLUS-urorelax

Kod osoba sklonih pojavi infekcija, neki od preparata u kapsulama mogu se koristiti preventivno ili kao dopuna terapiji lekovima. Od pomoći mogu biti ekstrakti lista uve, breze i peršuna, koji deluju umirujuće, diuretički i antiupalno na urinarni sistem. Jedan od tih preparata je i Urorelax, u pakovanjima od 10 i 30 kapsula.

Tokom primene preparata neophodan je unos većih količina negazirane i nezaslađene tečnosti.

Farmaceut je tu da vam pruži savet o prevenciji i tretmanu urinarnih infekcija.

 

Vaše Apoteke plusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top